W dzisiejszym artykule chcielibyśmy przedstawić Państwu pomysł na ciekawy deser z grilla, który z powodzeniem podać można w trakcie imprezy w ogrodzie, spotkania rodzinnego, czy spotkania z przyjaciółmi. Aby przygotować ten deser, przydatna okazać może się wędzarka do grilla gazowego, jednak akcesorium to nie jest potrzebne w przypadku posiadania grilla zasilanego na pellet.
Co będzie potrzebne?
- 8 jabłek (najlepiej o lekko kwaśnym smaku),
- 8 drewnianych patyczków do szaszłyków, które posłużą za uchwyty,
- około 250 gramów masła,
- 1,5 – 2 szklanek brązowego cukru,
- szklanka syropu kukurydzianego,
- 1 szklanka syropu kukurydzianego,
- 400 gram słodzonego mleka zagęszczonego,
- 2 łyżeczki ekstraktu/aromatu waniliowego,
- Wędzona sól morska
- Skrzynka do wędzenia (dla użytkowników grilli gazowych), lub grill na pellet
Sposób przygotowania
Część tylko dla posiadaczy grilli gazowych:
- Umieść namoczone wiórki do wędzenia w specjalnej skrzynce, a następnie umieść ją na aromatyzerach.
Przygotowanie:
1. Umieść masło na blaszce do pieczenia, ustaw płomień w grillu gazowym tak, aby temperatura wynosiła około 100 stopni celsjusza, a w przypadku grilla na pellet, ustaw tryb wędzenia. Pozwól urządzeniu się rozgrzać, a następnie włóż blaszkę do grilla. Pozostaw masło w grillu na 25 minut.
2. Zagotuj wodę w dużym garnku (na przykład na palniku bocznym), gdy osiągnie ona temperaturę wrzenia, zanurzaj w niej jabłka po kolei na około osiem sekund, a następnie każde z nich przetrzyj, aby usunąć wosk z powierzchni.
3. Wykonaj kilka płytkich nacięć wokół jabłek, a następnie ułóż je na papierze do pieczenia. Włóż je do grilla i pozostaw razem z masłem na 20 minut bez zmiany ustawień.
4. Nabij jabłka na patyki do szaszłyków (patyczek najlepiej wbić od spodu jabłka, po stronie przeciwnej od ogonka). Posłużą one za uchwyty.
5. Umieść rondel na palniku bocznym, a pokrętło ustaw na położenie średnio-wysokie. Przełóż podwędzone masło na rondel, dodaj brązowy cukier, syrop kukurydziany, oraz słodzone zagęszczone mleko. Mieszaj ciągle aż do momentu zagotowania, a następnie przekręć pokrętło na pozycję środkową. Kontynuuj mieszanie przez 25-30 minut.
6. Zdejmij rondel z palnika, a następnie wmieszaj ekstrakt waniliowy.
7. Namocz każde z jabłek w przygotowanej polewie tak, aby pokryć nią całe jabłko. Należy działać szybko, aby polewa nie zdążyła zastygnąć.
8. Delikatnie posyp wszystkie jabłka wędzoną solą zanim polewa ostygnie. Pozwól gotowym jabłkom ostygnąć na papierze do pieczenia, można dodatkowo włożyć je do lodówki, aby polewa szybciej stwardniała.
Życzymy smacznego!