Wędzenie jest jedną z metod obróbki cieplnej, która, obok grillowania, czy gotowania (w przypadku urządzeń z kuchenką boczną), jest możliwa w grillach gazowych marki Broil King. Bardzo wielu osobom odpowiada aromat dymu drzewnego i smak, o który wzbogacana jest dzięki niemu potrawa.
Istnieją dwie zasadnicze metody wędzenia, jedną z nich jest wędzenie tradycyjne, w temperaturze poniżej 135 stopni celsjusza. Trwa ono długo, zwykle powyżej 4 godzin. Technikę tę wykorzystuje się głównie w dedykowanych wędzarniach, które również znajdują się w naszej ofercie. Drugą ze szkół wędzenia stanowi wędzenie w temperaturach pomiędzy 135 a 200 stopni celsjusza. Metoda ta jest również nazywana grillowaniem pośrednim. Połączenie dymu, który można wygenerować w dedykowanych skrzynkach do wędzenia Broil King z metodą grillowania pośredniego pozwala uzyskać zaskakujący i apetyczny efekt wędzonej potrawy w czasie krótszym, niż przy wędzeniu tradycyjnym. Jest to sposób, którego używa się do wędzenia w grillu gazowym.
Aby móc użyć posiadanego grilla gazowego do wędzenia, należy zaopatrzyć się w jedną z dostępnych skrzynek przystosowanych do tego zadania. Podstawowymi kryteriami wyboru są czynniki takie, jak paliwo, którym chcemy zasilać wędzarkę, a także jej wielkość i kształt. Większość z nich przystosowana jest do pracy z wiórami drzewnymi, natomiast istnieje również wersja, do której wsypuje się pellet.
Rodzaj drzewa, z którego powstały wióra, lub pellet jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na smak i aromat gotowego dania. Efektem tlenia się wiór, oraz pelletu jest dymienie. W zależności od typu drewna, dym ten przyjmuje różne właściwości, nadając potrawie aromat z całego spektrum, od pikantnego, przez łagodny, aż po słodki. Wióra najlepsze do danego zastosowania można dobrać według poniższej tabelki.
Przed włożeniem wiór do wędzarki, należy namoczyć je przez 30 minut, aby tliły się dłużej.
Ilość rodzajów pelletu, które można wykorzystać, również jest duża. W ofercie posiadamy dwie wyspecjalizowane mieszanki, tj. “smoke’s master” (polecany do wołowiny, drobiu i wieprzowiny) oraz “griller’s select” (idealny do wołowiny, drobiu, wieprzowiny, ryb, warzyw i pizzy). Poza mieszankami dostępne są również worki zawierające pellet z wyłącznie jednego rodzaju drewna. Z krótkim przewodnikiem po wszystkich jego rodzajach można zapoznać się poniżej.
Należy pamiętać, że pelletu, w przeciwieństwie do wiór drzewnych, nie należy namaczać przed rozpoczęciem wędzenia.
Aby rozpocząć wędzenie w grillu gazowym należy włączyć jedynie skrajne palniki. Wędzarkę z namoczonymi wiórami, lub suchym pelletem w środku należy umieścić na aromatyzerach – nad jednym z dwóch włączonych palników. Regulacja temperatury powinna odbywać się jedynie poprzez regulację ilości gazu dopływającego do skrajnych palników, włączenie palników środkowych, nad którymi należy umieścić wędzoną potrawę, uniemożliwi proces wędzenia. Pod wędzonym mięsem, czy warzywami, warto również umieścić brytfannę, w której będzie znajdować się woda z ulubionymi ziołami, lub sok, co zapewni niezbędną do wędzenia wilgoć, oraz dodatkowy aromat.
Po zakończonym wędzeniu należy dać mięsu odpocząć poprzez zawinięcie go w folię aluminiową i odłożeniu na bok. Temperatura wewnątrz wzrośnie, a mięso stanie się kruche.