Menu Zamknij

Ryby i owoce morza z grilla gazowego

Grillowane ryby na dobre zagościły już na naszych stołach. Sprawa jednak nieco odmiennie prezentuje się w przypadku owoców morza, które to dopiero nabierają zasłużonej popularności. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje dotyczące przyrządzania wspomnianych potraw na grillu gazowym, w tym temperatury wewnętrzne, przy których poszczególne ryby, czy owoce morza są już ugrillowane, a także akcesoria przydatne w tym procesie.

USTAWIENIA PALNIKÓW

Ryb i owoców morza nie należy grillować na najwyższych ustawieniach palnika, warto pozostać w niższej połowie skali pokrętła. Zgodnie z ogólną zasadą, im delikatniejsze jest grillowane mięso, tym niższa wartość wielkości płomienia, która powinna zostać ustawiona.

TEMPERATURY WEWNĘTRZNE

Ryby i owoce morza idealnie sprawdzają się jako dania główne. Ważnym jest jednak, aby przygotowywać je w odpowiedni sposób, gdyż zbyt surowe mogą powodować nawet poważne zatrucia pokarmowe. Zalecanym jest używanie termometru do grilla, ponieważ umożliwi to uzyskanie pewności, że potrawa jest już gotowa, a zarazem pozwoli na uniknięcie jej przypalenia. Akcesorium takie bardzo przydatne jest również podczas grillowania krewetek, które mają tendencję do przyjmowania gąbczastej konsystencji w przypadku zbyt wysokiej temperatury utrzymywanej przez zbyt długi czas. Poniżej zamieściliśmy tabelkę, która przedstawia temperatury wewnętrzne kawałków poszczególnych ryb i owoców morza, które wskazują na ich gotowość do spożycia.

Należy pamiętać, że podane powyżej wartości to temperatury minimalne, jeśli pomimo zbliżonych do tych wartości wskazań termometru mięso nie wygląda jeszcze na całkowicie gotowe, należy pozostawić je w grillu chwilę dłużej.

JAK GRILLOWAĆ RYBY I OWOCE MORZA?

W przypadku mięs delikatniejszych zalecamy umieszczenie ich na płaskiej powierzchni bez otworów, przykładami akcesoriów spełniających taką rolę mogą być deska cedrowa, lub płyta żeliwna. Dobrym rozwiązaniem jest również kosz do grillowania.

METODA GRILLOWANIA BEZPOŚREDNIO NA RUSZCIE

Niektóre rodzaje ryb grillować można bezpośrednio na ruszcie. Metoda ta jednak odpowiednia jest tylko dla gatunków o raczej sztywnej konsystencji, takich jak: tuńczyk, łosoś, czy halibut. Bardzo ważne w takim wypadku jest natomiast pokrycie rusztu grubą warstwą oleju jadalnego przed rozpoczęciem grillowania.

POMOCNE AKCESORIA

Deska cedrowa jest prawdopodobnie najpopularniejszą metodą grillowania filetów z łososia. Nie tylko nadaje ona rybie wyjątkowy aromat, ale także ochrania ją przed bezpośrednim płomieniem, zapobiegając tym samym jej przypaleniu.

Jest to niewielki, bezprzewodowy termometr, dzięki któremu w łatwy i wygodny sposób monitorować można temperaturę wewnętrzną grillowanych mięs, w tym ryb i owoców morza. Dane z termometru odczytać można w intuicyjnej aplikacji mobilnej. Zasięg działania to aż 50 metrów. Aplikacja powiadomi użytkownika o tym, że grillowana potrawa jest już gotowa.

Rozwiązanie to idealnie sprawdzi się w przypadku grillowania wielu ryb lub filetów jednocześnie. Akcesorium to pozwala na umieszczenie wielu elementów w jednym, poręcznym koszyku. Dzięki możliwości regulacji i blokady wysokości potrawa w środku pozostanie na miejscu podczas odwracania.

Wok ten wykonany jest z grubej warstwy dobrze przewodzącego ciepło żeliwa. Dzięki temu akcesorium możliwa jest obróbka termiczna owoców morza we własnych sokach.