W dzisiejszym przepisie przedstawiamy delikatnie pikantne burgery z grilla, które są świetnym pomysłem na obiad, bądź kolację. Pokażemy też akcesoria, dzięki którym proces ich przygotowania będzie jeszcze przyjemniejszy i łatwiejszy, a efekt – jeszcze bardziej imponujący.
1. Co będzie potrzebne?
- 500g mielonej wołowiny
- ulubiony sos chilli
- 2 łyżeczki soli koszernej
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 1 główka sałaty
- 1 limonka/cytryna
- majonez
- pokrojony ser cheddar
- bułki do hamburgerów
Przydatne mogą okazać się również:
2. Sposób przygotowania
- Zmieszaj mielone mięso wołowe, 2 łyżeczki sosu chilli, sól i pieprz. Upewnij się, że przyprawy są dobrze wmieszane w mięso zanim przejdziesz do jego formowania.
- Użyj praski do burgerów w celu sformowania mięsa w równe kawałki o pożądanej wielkości.
- Rozgrzej grilla do 260 stopni celsjusza i połóż mięso do burgerów bezpośrednio na ruszcie, następnie zmniejsz płomień na średni i zamknij pokrywę. Grilluj przez 15-20 minut obracając mięso co 5 minut. Na burgerach można stopić ser.
- Pokrój pomidory, sałatę i czerwoną cebulę.
- Umieść pokrojoną cebulę w misce, a następnie wyciśnij na nią sok z cytryny/limonki i pozostaw ją na 15 minut.
- Delikatnie przypiecz bułki do hamburgerów.
- Włóż mięso do burgerów, majonez, pomidory, cebulę przygotowaną w punkcie piątym, sałatę, ser, oraz sos chilli w bułkę.
Życzymy smacznego!
Wyświetlenia: 1 105