Menu Zamknij

Pikantne burgery chilli z grilla

W dzisiejszym przepisie przedstawiamy delikatnie pikantne burgery z grilla, które są świetnym pomysłem na obiad, bądź kolację. Pokażemy też akcesoria, dzięki którym proces ich przygotowania będzie jeszcze przyjemniejszy i łatwiejszy, a efekt – jeszcze bardziej imponujący.

1. Co będzie potrzebne?

  • 500g mielonej wołowiny
  • ulubiony sos chilli
  • 2 łyżeczki soli koszernej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 główka sałaty
  • 1 limonka/cytryna
  • majonez
  • pokrojony ser cheddar
  • bułki do hamburgerów

2. Sposób przygotowania

  1. Zmieszaj mielone mięso wołowe, 2 łyżeczki sosu chilli, sól i pieprz. Upewnij się, że przyprawy są dobrze wmieszane w mięso zanim przejdziesz do jego formowania.
  2. Użyj praski do burgerów w celu sformowania mięsa w równe kawałki o pożądanej wielkości.
  3. Rozgrzej grilla do 260 stopni celsjusza i połóż mięso do burgerów bezpośrednio na ruszcie, następnie zmniejsz płomień na średni i zamknij pokrywę. Grilluj przez 15-20 minut obracając mięso co 5 minut. Na burgerach można stopić ser.
  4. Pokrój pomidory, sałatę i czerwoną cebulę.
  5. Umieść pokrojoną cebulę w misce, a następnie wyciśnij na nią sok z cytryny/limonki i pozostaw ją na 15 minut.
  6. Delikatnie przypiecz bułki do hamburgerów.
  7. Włóż mięso do burgerów, majonez, pomidory, cebulę przygotowaną w punkcie piątym, sałatę, ser, oraz sos chilli w bułkę.

Życzymy smacznego!