Menu Zamknij

Grillowanie na rożnie obrotowym Broil King

Grillowanie na rożnie obrotowym Broil King

Dzięki temu, że silnik elektryczny ciągle obraca potrawę znajdującą się na rożnie obrotowym, zostanie ona ugrillowana we własnych, naturalnych sokach, co sprawi, że gotowe mięso będzie delikatne, a zarazem nie będzie wysuszone. Grillowaną porcję najlepiej ciasno związać, aby przesunąć środek ciężkości jak najbliżej jej środka. Najwygodniej jest, gdy wybierzemy mięso bez kości, jednak nie są one dużym problemem. Wystarczy poświęcić kilka dodatkowych sekund na poprawne wyważenie takiego kawałka tak, aby obracał się on z jak najbardziej jednostajną prędkością. 

Istnieją dwie zasadnicze szkoły grillowania na rożnie obrotowym w grillach Broil King, których wykonanie zależy od palników, z których zdecydujemy się skorzystać. W urządzeniach z serii Monarch, Signet, Crown, Baron, Regal, oraz Imperial występują modele, które w zestawie posiadają pełen zestaw rożna obrotowego, tj. tylny palnik rożna, silnik elektryczny, pręt rożna, widelce, przeciwwaga, rączka, oraz łożysko ślizgowe. Można je rozpoznać poprzez liczbę zawartą w nazwie. Za przykład posłużyć nam może grill Broil King Baron 590. Jak można zauważyć, w nazwie tego urządzenia występuje liczba złożona z 3 cyfr. Pierwsza z nich oznacza ilość palników głównych, natomiast dwie następne wskazują na wyposażenie dodatkowe. Liczba 90 oznacza, że grill wyposażony jest w dedykowany zestaw rożna obrotowego, oraz kuchenkę boczną. Zasada ta odnosi się do wszystkich wyżej wymienionych modeli Broil King. 

Jako że grille z dedykowanym zestawem rożna obrotowego posiadają tylny palnik rożna, można na nich wykonać obie z metod grillowania, które przedstawimy w tym artykule. 

Metoda pierwsza - grillowanie na rożnie z użyciem dedykowanego tylnego palnika rożna

PRZYGOTOWANIE GRILLA:

  1. Wyjmij kratki rusztów z grilla, jeśli objętość porcji mięsa, która będzie grillowana tego wymaga.
  2. Pod rożnem umieść naczynie żaroodporne, do którego będą skapywać soki z mięsa. Sprawi to, że będzie ono grillować się we własnych sokach, dzięki czemu mięso nie będzie wysuszone i pozostanie zarówno soczyste, jak i aromatyczne. Naczyniem, które idealnie spełni to zadanie będzie Brytfanna ze stali szlachetnej.
  3. Ustaw grilla na średnią moc. Pozwól mu rozgrzewać się przez 10 minut.
  4. Wypełnij wodą, winem, lub sokiem naczynie do wysokości ok 2,5 cm. Dobierz napój, który będzie się dobrze komponował z grillowanym mięsem

UMIESZCZANIE MIĘSA NA PRĘCIE ROŻNA:

  1. Nałóż jeden z widelców rożna na pręt, a następnie go dokręć.
  2. Umieść mięso na pręcie rożna i nabij go na wcześniej umieszczony widelec.
  3. Wbij drugi widelec rożna w mięso od drugiej strony, a następnie dokręć go tak, aby pieczeń nie przemieszczała się.

POPRAWNE USTAWIENIE ODWAŻNIKA:

  1. Poluzuj mocowanie odważnika rożna.
  2. Włóż przygotowany pręt na miejsce. Pieczeń odwróci się cięższą stroną w dół.
  3. Umieść odważnik rożna tak, aby jego środek ciężkości znajdował się jak najwyżej, a następnie go dokręć, aby się nie obracał.
  4. Zamocuj pręt w silniku rożna.
  5. Uruchom silnik rożna.
  6. Sprawdź, czy mięso obraca się równomiernie, skoryguj ustawienie odważnika, jeśli ruch nie jest płynny.

Aby pieczeń wyszła soczysta, ważne jest, aby naczynie znajdujące się pod nią w trakcie grillowania na rożnie nie pozostawało puste. Można uzupełniać je np. gorącą wodą, sokiem, albo czerwonym lub białym winem. Opcja druga, trzecia i czwarta nada pieczeni dodatkowego aromatu i smaku. Prosimy pamiętać, że wnętrze grilla będzie bardzo gorące, dlatego uzupełniając płyny w brytfannie należy zachować szczególną ostrożność.

Metoda druga - grillowanie na rożnie z użyciem palników głównych

Grillowanie na rożnie tą metodą może zostać wykonane w każdym z grillów, również tych, które w zestawie nie posiadają dedykowanego zestawu rożna obrotowego. Jedynym warunkiem jest dokupienie Uniwersalnego zestawu rożna obrotowego, który pasuje do wszystkich urządzeń Broil King. Jego różnica wobec urządzeń z dedykowanym systemem rożna obrotowego polega na tym, że nie zawiera on tylnego palnika rożna.

PRZYGOTOWANIE GRILLA:

  1. Wyjmij kratki rusztów z grilla, jeśli objętość porcji mięsa, która będzie grillowana tego wymaga.
  2. Rozgrzej grilla ustawiając wszystkie palniki na średnią moc przez 10 minut.
  3. Wyłącz wszystkie palniki z wyjątkiem skrajnych.
  4. Pod rożnem umieść naczynie żaroodporne, do którego będą skapywać soki z mięsa. Sprawi to, że będzie ono grillować się we własnych sokach, dzięki czemu mięso nie będzie wysuszone i pozostanie zarówno soczyste, jak i aromatyczne. Naczyniem, które idealnie spełni to zadanie będzie Brytfanna ze stali szlachetnej.
  5. Wypełnij wodą, winem, lub sokiem naczynie do wysokości ok 2,5 cm. Dobierz napój, który będzie się dobrze komponował z grillowanym mięsem.

UMIESZCZANIE MIĘSA NA PRĘCIE ROŻNA:

  1. Nałóż jeden z widelców rożna na pręt, a następnie go dokręć.
  2. Umieść mięso na pręcie rożna i nabij go na wcześniej umieszczony widelec.
  3. Wbij drugi widelec rożna w mięso od drugiej strony, a następnie dokręć go tak, aby pieczeń nie przemieszczała się.

POPRAWNE USTAWIENIE ODWAŻNIKA:

  1. Poluzuj mocowanie odważnika rożna.
  2. Włóż przygotowany pręt na miejsce. Pieczeń odwróci się cięższą stroną w dół.
  3. Umieść odważnik rożna tak, aby jego środek ciężkości znajdował się jak najwyżej, a następnie go dokręć, aby się nie obracał.
  4. Zamocuj pręt w silniku rożna.
  5. Uruchom silnik rożna.
  6. Sprawdź, czy mięso obraca się równomiernie, skoryguj ustawienie odważnika, jeśli ruch nie jest płynny.

Aby pieczeń wyszła soczysta, ważne jest, aby naczynie znajdujące się pod nią w trakcie grillowania na rożnie nie pozostawało puste. Można uzupełniać je np. gorącą wodą, sokiem, albo czerwonym lub białym winem. Opcja druga, trzecia i czwarta nada pieczeni dodatkowego aromatu i smaku. Prosimy pamiętać, że wnętrze grilla będzie bardzo gorące, dlatego uzupełniając płyny w brytfannie należy zachować szczególną ostrożność.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, gdzie można znaleźć wszystkie modele grilli Broil King dostępnych w polsce, oraz akcesoria przydatne do grillowania, a także wędzarnie, ekspresy do kawy Jura, oraz urządzenia Steel. Wszystkie wyżej wymienione produkty można obejrzeć w naszym sklepie stacjonarnym, do którego również Państwa zapraszamy.