W ofercie marki Broil King znajdują się dwa wiodące segmenty grilli. Są to urządzenia działające na gaz, które obecnie cieszą się największą popularnością zarówno w polsce, jak i w innych krajach, a także grille na pellet, które dopiero pracują na swoją popularność ze względu na to, że w katalogu pojawiły się stosunkowo niedawno. Dla obu rodzajów grilli możemy wyróżnić pewne cechy stanowiące ich przewagę nad drugim z dwóch wspomnianych typów. W tym wpisie postaramy się pomóc Państwu podjąć decyzję, dzięki której zakupione urządzenie będzie spełniało wszelkie oczekiwania poprzez dostosowanie się do indywidualnych wymagań i potrzeb.
W czym górują grille gazowe?
‣ SZYBKOŚĆ ROZGRZEWANIA
Każdy z grillów gazowych Broil King jest zdolny do osiągnięcia bardzo wysokiej temperatury w zaledwie kilka minut, a więc spontaniczne grillowanie nie będzie stanowić najmniejszego problemu, niezależnie od pory dnia lub nocy. Dodatkowo, dzięki wysokiej jakości wykonania i dobrej izolacji cieplnej komory piekarnika, urządzenia te nagrzewają się w sposób wyjątkowo wydajny, dzięki czemu zużywają mniej gazu, a napełniona butla wystarczy na dłużej.
‣ ELEMENTY DODATKOWE
Grille gazowe występują w wielu wersjach i umożliwiają łatwy montaż elementów dodatkowych, jeśli kupione urządzenie nie posiada ich w zestawie (zestaw rożna obrotowego, oraz palnik na podczerwień). Jednym z takich elementów jest kuchenka boczna, dzięki której uzyskujemy możliwość gotowania, co czyni z danego urządzenia pełnoprawną zewnętrzną kuchnię, a także o zestawie rożna obrotowego, o którym można przeczytać więcej w następującym wpisie. Palnik boczny na podczerwień nie występuje w zestawie żadnego z urządzeń, lecz jego montaż jest bardzo prosty, co umożliwia zamienne korzystanie z tradycyjnego palnika gazowego, jak i palnika na podczerwień. Aby dowiedzieć się więcej o tym urządzeniu, zapraszamy tutaj.
‣ RÓŻNORODNOŚĆ
Wśród urządzeń zasilanych gazem występuje ogromna różnorodność parametrów takich, jak wielkość, ilość palników, wygląd, oraz cena. Spektrum rozpoczyna się od niewielkich grilli takich jak BK 310, czy GEM 310, a kończy się na urządzeniach bardzo dużych, które pozwolą na przygotowanie posiłków dla naprawdę dużej ilości osób jednocześnie, mowa tutaj głównie o urządzeniach z serii Imperial, oraz Regal. Oczywiście, powyżej zostały wspomniane jedynie przypadki krańcowe. Pomiędzy nimi występuje bardzo wiele modeli w różnych przedziałach cenowych, wśród których napewno uda się Państwu znaleźć coś dla siebie. Wszystkie z nich można obejrzeć w naszym sklepie internetowym, a także w sklepie stacjonarnym.
‣ DEDYKOWANE AKCESORIA
Ze względu na większą popularność grilli gazowych na rynku, a także fakt, że występują one na nim znacznie dłużej od urządzeń na pellet, ilość dedykowanych dla nich akcesoriów jest zdecydowanie większa, co umożliwia szerszą personalizację procesu grillowania. Dodatki te pozwalają na przygotowanie w grillu praktycznie wszystkiego, na przykład pizzy, ryby z deski cedrowej, czy potraw smażonych – dzięki płycie żeliwnej, lub żeliwnej planchy.
‣ PODSUMOWANIE ZALET GRILLA GAZOWEGO
- Większa wygoda przy przygotowywaniu szybkich posiłków,
- Więcej przydatnych, opcjonalnych elementów dodatkowych,
- Większa ilość dedykowanych akcesoriów,
- Szybsze rozgrzewanie,
- Opatentowany system PGT znacząco poprawiający parametry grillowania.
W czym górują grille na pellet?
‣ DODATKOWY AROMAT I SMAK
Paliwem zasilającym ten rodzaj grilla jest pellet drzewny. W zależności od wybranego rodzaju pelletu przygotowywane potrawy przyjmą jego aromat, a ich smak zostanie podkreślony. W ofercie posiadamy 5 różnych rodzajów pelletu drzewnego, z których każdy najlepiej nadaje się do innych zastosowań. Poniżej widoczny jest krótki przewodnik, dzięki któremu można dobrać najlepszy rodzaj pelletu dla danego zastosowania.
‣ PRECYZYJNA I WYGODNA KONTROLA
Dzięki wbudowanemu komputerowi PID temperatura ustawiona na wyświetlaczu grilla na pellet, lub przez dedykowaną aplikację będzie utrzymywana w urządzeniu automatycznie poprzez regulację ilości dostarczanego do komory spalania pelletu. Wewnątrz urządzenia znajdują się 3 precyzyjne sondy. Dzięki wszystkim tym cechom margines błędu utrzymywanej temperatury wynosi zaledwie 5 stopni celsjusza. Urządzenie na pellet, ze względu na rodzaj zastosowanego paliwa, a także precyzyjne elementy pomiarowe, rozgrzewać się będzie nieco dłużej od gazowego odpowiednika.
‣ SZEROKI ZAKRES TEMPERATURY I MOŻLIWOŚĆ WĘDZENIA
Grill na pellet oferuje bardzo szeroki zakres temperatury. Ustawić można go tak, aby utrzymywał dowolną jej wartość pomiędzy 80°C a 315°C, co pozwala na wykonanie wielu rodzajów obróbki cieplnej – również wędzenia, a to wszystko w jednym urządzeniu.
‣ DEDYKOWANA APLIKACJA
Grilla Broil King na pellet można połączyć z dedykowaną aplikacją dostępną w App Store i Google Play. Urządzenie połączy się ze smartfonem za pomocą Bluetooth, lub Wi-Fi i pozwoli na zdalne sterowanie parametrami grillowania, a także dostarczy wszelkie niezbędne informacje. Funkcjonalność “Smart Recipes” umożliwi automatyczne dobranie najbardziej optymalnych parametrów grillowania dla danego rodzaju mięsa.
‣ PODSUMOWANIE ZALET GRILLA NA PELLET
- Wyjątkowo szeroki zakres temperatury roboczej,
- Możliwość wędzenia, grillowania i pieczenia – wszystko w jednym urządzeniu,
- Zdalne sterowanie z aplikacji,
- Dodatkowy aromat i smak dzięki pelletowi z różnych rodzajów drzewa.
Zapraszamy również do przeczytania artykułu dedykowanego grillowi Broil King Regal 500 na pellet.