Menu Zamknij

Palnik boczny na podczerwień – Akcesorium dla fanów dobrego steka

Palnik boczny na podczerwień jest elementem dodatkowym, który pasuje do grilli Broil King z serii Imperial, Regal, oraz Baron wyprodukowanych po 2013 roku, które posiadają tradycyjną kuchenkę boczną w wersji podstawowej. Akcesorium to słynie przede wszystkim ze swoich parametrów, które są idealne do przygotowania bardzo dobrej jakości steka. Nie jest to jednak pełen obraz. Palnik boczny na podczerwień nada się świetnie również np. do ugotowania kukurydzy w garnku, czy przyrządzania różnego rodzaju dodatków do głównych potraw. Jego głównym celem bezsprzecznie jest jednak przygotowywanie steków.

Jak działa palnik boczny na podczerwień?

Palnik boczny na podczerwień jest wysoko wydajnym urządzeniem o mocy 2,9 kilowata, co umożliwia mu osiągnięcie maksymalnej temperatury oscylującej wokół 900 stopni celsjusza. Jego budowa przypomina nieco plaster miodu zbudowany z ceramiki, gdzie zostaje wstrzyknięty gaz, który się spala rozgrzewając ceramiczną płytkę do czerwoności. Gdy osiągnie ona taką temperaturę, emitowane są fale podczerwone, które przekazują ciepło radiacyjne. Odlewany ze stopu aluminium korpus palnika służy do odprowadzania tłuszczu do tacki, która jest taka sama, jak tacka do odprowadzania tłuszczu z piekarnika w grillach Broil King.

Dlaczego steki z palnika bocznego na podczerwień wychodzą tak dobrze?

Kawałek mięsa położony na ruszt nad rozgrzanym do czerwoności palnikiem bocznym na podczerwień “zamknie się” dużo szybciej, niż przy niższych temperaturach. Oznacza to, że znacząco ograniczone zostanie wyciekanie soków z mięsa, dzięki czemu będzie ono dużo bardziej soczyste i miękkie. Zewnętrzna część mięsa nabierze apetycznego, brązowego koloru poprzez skarmelizowanie się. 

Zalety i wady palnika na podczerwień

ZALETY:

– Temperatura nawet trzykrotnie wyższa niż wewnątrz piekarnika w grillu,

– Dodatkowa przestrzeń do grillowania,

– Brak konieczności rozgrzewania całego grilla do przygotowania jednego steka,

– Jest to akcesorium,

– Współpracuje ze starszymi modelami grilli Broil King.

WADY:

– Dostępna jedynie wysoka temperatura, ze względu na ograniczenia technologiczne czynności takie, jak karmelizowanie cebuli, są niemożliwe,

– Należy osłaniać palnik od wiatru.

Montaż palnika na podczerwień

Akcesorium to montuje się w miejsce tradycyjnego palnika gazowego w grillach Broil King, które posiadały taki w wersji fabrycznej. Zestaw posiada wszystkie elementy, które będą niezbędne do montażu. Kompatybilne serie grilli to: Imperial, Regal, oraz Baron. Ze względów konstrukcyjnych palnik boczny na podczerwień nie pasuje do urządzeń w wersji do zabudowy. W urządzeniach fabrycznie wyposażonych w gumowy wąż niezbędna będzie wymienienie go na wąż stalowy. Palnik boczny na podczerwień dostępny jest w wersjach dla grilli na gaz z butli, oraz grilli na gaz ziemny

Podsumowanie

Jeśli lubisz zjeść dobrze przygotowanego steka, palnik boczny na podczerwień jest najlepszym sposobem na to, aby przygotowywać go w przydomowym ogrodzie. Nada się on również do większości innych zastosowań, przez co nie utracisz funkcjonalności podstawowej kuchenki bocznej.

W celu dokładniejszego zapoznania się z produktem zapraszamy do naszego sklepu internetowego, lub do naszego sklepu stacjonarnego w Bielsku-Białej.