Menu Zamknij

Broil King Crown 410 – Charakterystyka

Na początku roku 2022, w naszej ofercie pojawił się Broil King Crown 410. Jest to najbardziej podstawowy z dostępnych modeli Crown z serii 400. Charakteryzuje się typową dla urządzeń marki Broil King intuicyjnością użytkowania, stylowym designem, oraz wysoką jakością wykonania. Poniżej przedstawiamy zalety tego urządzenia.

1. Aromatyzery Flav-R-Wave™

Aromatyzery w grillach Broil King to elementy odpowiadające za równomierne rozprowadzenie ciepła w grillach, oraz za ponowne odparowywanie soków i tłuszczów do potraw, które w procesie grillowania z nich wyciekają. Dzięki temu zachowana jest ich soczystość, oraz aromat. Aromatyzery służą również do zapobiegania przypalaniu się dań, oraz zwiększania parametrów utrzymywania ciepła wewnątrz piekarnika.

2. Palniki tubowe

Palniki tubowe Broil King Royal

Palniki tubowe wykonane są z pojedynczej rury, która zbudowana została ze stali szlachetnej. Zapewniają one równomierne rozprowadzenie ciepła dzięki otworom po bokach palnika, które dwukrotnie zwiększają ilość płomieni względem urządzeń, gdzie występuje wyłącznie jedna linia otworów.

3. Termometr Deluxe Accu-Temp

Termometr Accu-Temp wbudowany w pokrywę grilli Broil-King precyzyjnie wskazuje temperaturę panującą wewnątrz przestrzeni grillowej urządzenia dzięki głęboko zamieszczonej sondzie. Zakres wskazywanej temperatury wynosi od 0 do 370 stopni Celsjusza. Estetyczne wykonanie idealnie komponuje się z resztą grilla.

4. Elektroniczna zapalarka

Elektroniczna zapalarka znajdująca się na panelu grilla Broil King Crown 410 zapewnia bezproblemowe i natychmiastowe uruchomienie urządzenia za każdym razem, wymagając przy tym jedynie wciśnięcia przycisku.

5. Dwustronny ruszt żeliwny

Szczotka do rusztów Broil King

Dwustronne ruszty żeliwne to prawdopodobnie jedna z najbardziej charakterystycznych cech grilli Broil King. Obie strony służą różnym celom. Gdy umieścimy ruszt w pozycji rynienkowej, gromadzone są odpływające soki w celu ponownego odparowania i nadania potrawie niepowtarzalnego aromatu oraz soczystości. Pozycja stożkowa pozwala natomiast uzyskać charakterystyczną kratkę na steku. Ruszty żeliwne Broil King są bardzo łatwe w czyszczeniu, można do tego wykorzystać specjalne szczotki.

6. Górna półka

Dzięki górnej półce możliwe jest grillowanie, które przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku, albo utrzymanie ciepła już ugrillowanych potraw. Idealnie nadaje się do grillowania ziemniaków, bułek do hamburgerów, grzanek, kiełbas, lub warzyw. 

7. Tacka na tłuszcz

Większość tłuszczu skapującego z potraw w Grillach Broil King jest odparowywana z powrotem do potraw. Pomimo bardzo wydajnego działania tego mechanizmu, stuprocentowa wydajność nie jest możliwa, więc reszta tłuszczu trafia do tacki. Aby zmniejszyć ilość czasu, którą musimy poświęcić na czyszczenie, można włożyć do niej tackę aluminiową.