W związku z nadchodzącym okresem wielkanocnym, oraz rozwijającą się wiosną, proponujemy poniższy przepis, który idealnie sprawdzi się jako wiosenny obiad, kolacja przy ogrodowym spotkaniu ze znajomymi, a także jako nietypowe wielkanocne danie z grilla. Ilość składników przewidziana jest na 15 szaszłyków.
Co będzie potrzebne?
- 250 ml syropu klonowego,
- 1 Łyżka czarnego pieprzu
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 80 ml sosu rybnego
- Sok wyciśnięty z 3 limonek, ew. plastry limonki jako element dekoracyjny
- 1,5 kg boczku bez skóry posiekanego w kostki o boku 2cm
- 50g grubo posiekanych prażonych orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
1. Umieść syrop klonowy, czarny pieprz, posiekany czosnek, sos rybny, oraz sok z limonki w garnku (polecamy żeliwny garnek o pojemności 500 ml dostępny w naszym sklepie). Następnie umieść go na palniku ustawionym na średnią temperaturę (np. na kuchence bocznej grilla Broil King) i gotuj przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka.
2. Włóż płytę żeliwną do grilla, a następnie rozgrzej ją do ok. 200 stopni.
3. Nabij boczek na szpikulce do szaszłyków i delikatnie posmaruj je przygotowanym sosem. Pędzelek silikonowy Imperial idealnie sprawdzi się do tego zadania. Połóż szaszłyki na rozgrzanej płycie. Co 10 minut należy obrócić je na drugą stronę i ponownie posmarować sosem. Grillowanie powinno potrwać około 45 minut. Nasze szaszłyki będą wtedy nieco klejące i pokryte skarmelizowaną warstwą.
4. Posyp ugrillowane szaszłyki posiekanymi orzechami nerkowca.
5. Szaszłyki są gotowe do podania. Życzymy udanego grillowania!