Utrzymanie powierzchni grilla, która ma bezpośredni kontakt z naszymi potrawami w czystości jest niezwykle ważne. Podczas gdy zwykły, domowy garnek, lub patelnię najwygodniej jest umyć w zmywarce, ruszty żeliwne znajdujące się w grillu gazowym czyści się poprzez wypalanie grilla i zeskrobanie resztek jedzenia za pomocą szczotki. Należy również zakonserwować ruszty olejem jadalnym.
W naszej ofercie znajduje się kilka rodzajów szczotek do rusztów, przed zakupem warto zapoznać się z ich charakterystyką, aby wybrać tą, która najlepiej spełni indywidualne oczekiwania.
Zdjęcia szczotek są odnośnikami do ich strony w naszym sklepie internetowym.
1. SZCZOTKA NYLONOWA
2. SZEROKA SZCZOTKA Z WŁOSIEM ZE STALI SZLACHETNEJ
Szczotka z włosiem ze stali szlachetnej umożliwia szybkie wyczyszczenie rusztu ze względu na swoją dużą szerokość (16,5 cm). Pozwala na dostanie się w trudno dostępne miejsca, gdy odwróci się ją o 90 stopni. W kontraście do szczotki nylonowej, można używać ją w gorącym grillu, a bakielitowy uchwyt ochroni użytkownika przed poparzeniem.
3. SZCZOTKA CYLINDRYCZNA GRILLPRO
Szczotka cylindryczna Grillpro jest bardzo podobna do szczotki z włosiem ze stali szlachetnej. Charakteryzują się one tą samą szerokością, tj. 16,5 centymetra. Różnią się one natomiast włosiem, które w przypadku szczotki cylindrycznej grillpro jest twardsze, a także materiałem, z jakiego jest ono wykonane, gdyż w przypadku tej szczotki jest to zwykła stal, a nie stal szlachetna, jak w przypadku poprzedniczki.
4. SZEROKA SZCZOTKA Z WŁOSIEM Z PALMY
Szczotka ta ma 16,5 centymetra szerokości, dzięki czemu wyczyszczenie całego rusztu nie będzie trwać długo. Włosie z palmy jest sztywne, lecz delikatne, dzięki czemu zewnętrzne powierzchnie rusztu nie zostaną zarysowane. Szczotką tą można czyścić ruszty, gdy temperatura nie przekracza 232 stopni celsjusza.
5. SZCZOTKA BARON Z WŁOSIEM Z PALMY
Naturalne włosie z palmy występujące w tej szczotce jest sztywne, a zarazem delikatne dla rusztu, dzięki czemu unikniemy zarysowań na zewnętrznej powłoce rusztu. Każde włosie, które może pozostać na ruszcie, spali się przy następnym rozgrzewaniu grilla. Szczotką tą można bezpiecznie czyścić ruszty w temperaturze do 232 stopni celsjusza. W zestawie znajdują się 3 głowice, z czego 2 stanowią część zamienną na wypadek zużycia poprzedniej. Głowice są dostępne jako osobny produkt, więc po zużyciu nie jest konieczna wymiana całej szczotki, a jedynie głowicy.
6. SZCZOTKA BARON ZE SPRĘŻYNKAMI
Głowice ze sprężynkami są opatentowanym rozwiązaniem stosowanym przez Broil King. Szczotka taka umożliwia bardzo dokładne czyszczenie rusztu dzięki sprężynom, które dopasowują się do powierzchni o dowolnym kształcie. Stosując takie rozwiązanie, dotarcie do najtrudniej dostępnych powierzchni rusztu nie będzie stanowić najmniejszego problemu. W zestawie znajdują się 3 głowice. Po zużyciu się jednej z nich, wystarczy wymienić ją na kolejną. Głowice dostępne są jako osobny produkt, a więc nie trzeba wymieniać całej szczotki, a jedynie głowicę.
7. SZCZOTKA DO RUSZTÓW HEAVY DUTY
Szczotka Heavy Duty przeznaczona jest do zadań specjalnych. Jest ona największa (50,8 cm długości) i posiada ponadprzeciętnie mocne i grube włosie (0,25 mm) ze stali szlachetnej. Tuż za głowicą znajduje się gumowy chlapacz, który osłania użytkownika przed odpryskującym tłuszczem i zabrudzeniami. Rękojeść wykonana jest z wytrzymałego drewna.
8. SZCZOTKA DO RUSZTÓW HEAVY DUTY Z WŁOSIEM Z PALMY
Szczotkę tą można nazwać bratem bliźniakiem poprzedniej. Konstrukcyjnie są one identyczne. Ich jedyną różnicą jest to, że w tym przypadku włosie wykonano z palmy, zamiast stali szlachetnej. Charakteryzuje się ono większą delikatnością, dzięki czemu zewnętrzna warstwa rusztów nie zostanie zarysowana, oraz naturalnym pochodzeniem. Idealnie sprawdza się przy czyszczeniu rusztów do 232 stopni celsjusza.
9. LODOWA SZCZOTKA DO RUSZTÓW
Lodowa szczotka do rusztów stanowi całkowicie nowatorskie rozwiązanie. Gorące ruszty czyści się za pomocą brył lodu, które przygotowuje się w specjalnych formach znajdujących się w zestawie. W momencie styku lodu z rusztem powstaje para wodna, która dogłębnie oczyszcza ruszt. Aby spotęgować efekt odtłuszczania, warto dodać kilka kropel soku z cytryny do przygotowywanej bryły lodu.