Aby grill gazowy mógł pracować, niezbędne jest dostarczenie mu gazu, który będzie mógł być spalany w celu rozgrzania piekarnika. W ofercie Broil King znajdują się urządzenia przystosowane do pracy z polskimi butlami gazowymi, a także grille stworzone do pracy na gaz ziemny. W dzisiejszym artykule opiszemy rodzaje powszechnie stosowanych w Polsce butli gazowych i występujące pomiędzy nimi różnice z perspektywy użytkownika grilla gazowego.
ZAWARTOŚĆ BUTLI
1. PROPAN
Największą zaletą propanu z perspektywy użytkowania w grillu gazowym jest bardzo niska temperatura wrzenia, która wynosi jedynie -42°C. Oznacza to, że odkąd prowadzone są w Polsce pomiary temperatury powietrza, jeszcze nigdy nie zdarzyło się, aby była ona niższa*, niż temperatura wrzenia propanu. Wobec tego mamy pewność, że propan w butli pozostanie w stanie gazowym, co umożliwi grillowanie nawet w najchłodniejsze, zimowe dni.
Jedyną niewielką wadą butli zawierających czysty propan jest ich nieco wyższa niż w przypadku mieszanki propan-butan cena, a także mniejsza dostępność.
* – Najniższa zarejestrowana temperatura w Polsce została zarejestrowana 11 stycznia 1940 roku w Siedlcach i wynosiła -41°C.
2. PROPAN-BUTAN
Przewagą butli z mieszanką propan-butan jest napewno fakt, że ich cena jest często niższa, a także to, że są one dostępne na prawie każdej stacji paliw. Różnice w wartości opałowej, oraz cieple spalania pomiędzy czystym propanem a mieszanką propan-butan w okresie wiosenno-letnim są pomijalne. Temperatura wrzenia butanu wynosi natomiast -1°C, a zatem korzystanie z butli propan-butan w zimowe dni będzie ograniczało wydajność grilla, gdyż spalać się będzie jedynie propan.
RODZAJ I WIELKOŚĆ BUTLI
Ze względu na przeważnie lepszy stosunek ceny do ilości gazu, oraz brak konieczności częstej wymiany butli, polecamy butle 11-kilogramowe. Bez najmniejszych problemów mieszczą się one w dedykowanych szafkach na butle w grillach Broil King. Warto także zwrócić uwagę, że mniejsza objętość przepływowa zaworów w mniejszych butlach może okazać się niewystarczająca w urządzeniach większych, np. grillach z serii Imperial, czy Baron, gdy włączone zostaną wszystkie palniki.
W Polsce najbardziej popularne są butle metalowe. Są one dobrym wyborem, jednak w porównaniu z tzw. butlami lekkimi są one nieco cięższe.
REDUKTORY CIŚNIENIA I WĄŻ
Wszystkie grille Broil King zakupione w naszym sklepie są przystosowane do pracy według polskich norm. Posiadają one także reduktor ciśnienia gazu stworzony do pracy z polskimi butlami stalowymi. Reduktory te wyposażono w zabezpieczenie EFV, które blokuje przepływ gazu w przypadku wykrycia nadmiernego upływu gazu, gdy np. uszkodzony jest wąż. W przypadku wyboru butli lekkiej (DOM LIGHT/NANO) należy wymienić reduktor dołączony w zestawie na reduktor z szybkozłączką.
W zestawie z grillem gazowym znajduje się również pomarańczowy wąż do gazu. Dla optymalnej pracy urządzenia powinien on mieć długość mniejszą, lub równą 60 centymetrów.