Szczypce, zaraz obok szczotek do czyszczenia rusztów i spryskiwaczy do oleju, stanowią najbardziej podstawowe akcesorium do grilla. Pozwalają one uniknąć oparzeń podczas układania potraw na ruszcie, a także podczas ich obracania, lub sciągania. Wszystkie opisywane szczypce charakteryzują się wysoką jakością wykonania ze stali szlachetnej, uchwytami z izolacją termiczną, a także blokadą która zmniejsza przestrzeń zajmowaną przez szczypce, gdy nie są one używane. Mnogość opcji może być jednak nieco przytłaczająca, dlatego w dzisiejszym wpisie postaramy się przybliżyć różnice pomiędzy opcjami i pomóc Państwu wybrać szczypce odpowiednie dla indywidualnych potrzeb.
1. Typ grillowanej potrawy
Podczas gdy każde z wspomnianych szczypiec sprawdzą się bardzo dobrze podczas grillowania wszelkich potraw, niektóre z nich zapewnią dodatkowy komfort przy specyficznych zastosowaniach. Dla osób, które częściej grillują rzeczy drobno krojone i sypkie, na przykład warzywa, dobrym wyborem mogą okazać się szczypce krokodylki. Pozwolą one na pewniejszy chwyt małych elementów zapobiegając ich rozsypywaniu. Dla użytkowników, którzy wolą grillować potrawy większe i bardziej jednolite, na przykład kawałki mięsa czy filety rybne, wygodniejszymi mogą okazać się szczypce Imperial albo Baron, które po jednej stronie wyposażone są w zbliżoną kształtem do prostokątu łopatkę.
2. Długość szczypiec
Również przy tym kryterium pamiętać należy, że wszystkie z omawianych szczypiec można z powodzeniem i komfortem wykorzystywać we wszelkich zastosowaniach spożywczych. Warto jednak zauważyć, że w przypadku potraw w drobnych kawałkach, które grillować należy krótko, wygodniejsze będą szczypce krótkie, które zapewnią odpowiednią precyzję i komfort. Przy wszystkich innych zastosowaniach wygodniejsze będą szczypce długie. Powód jest bardzo prosty, użytkując szczypce długie dłoń użytkownika będzie zwyczajnie znajdować się dalej od źródła ciepła.
Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą szczypiec pod tym adresem.