W tym przepisie zastosujemy świeży cydr jabłkowy, aby uzyskać sos o słodkim posmaku, który świetnie dopełni smak i aromat kurczaka z rożna.
Co będzie potrzebne?
Kurczak
- 1-3 kg kurczaka
- 8 pokrojonych ząbków czosnku
- 2 jabłka pokrojone w ćwiartki
- 6 gałązek tymianku
Redukcja cydru jabłkowego z grzybami
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki posiekanych pieczarek
- 3 ząbki czosnku (wyduszone/zmielone)
- 3 gałązki tymianku
- 2 szklanki świeżego jabłkowego cydru
- 2 kubki wywaru z kurczaka (zebrany, podczas gdy kurczak jest odłożony na bok)
Przygotowanie
Kurczak
- Nadziej kurczaka/kurczaki jabłkami, a czosnek i tymianek włóż pod jego skórę.
- Grilluj kurczaka na rożnie obrotowym (w zestawie z grillami Broil King X90, np. Baron 590). Dla większej kontroli temperatury i stopnia wypieczenia kurczaka, można użyć bezprzewodowego termometru Meater, który dostarczy szczegółowych danych i porad o Pańskim produkcie w czasie rzeczywistym za pomocą aplikacji mobilnej na systemy iOS i Android.
- Odłóż kurczaka na 20 minut do płytkiego naczynia po wyjęciu go z grilla. Zbierz soki wyciekające z mięsa, aby użyć ich do redukcji cydru z grzybami.
Redukcja cydru jabłkowego z grzybami
- Zmieszaj wszystkie składniki w woku żeliwnym Broil King, a następnie podgrzej je na kuchence bocznej. Podgrzewaj przez 20-30 minut.
- Polej kurczaka przygotowanym sosem i podaj z dowolnymi, lubianymi przez siebie dodatkami.