Menu Zamknij

Kurczak z rożna z nutą jabłka

W tym przepisie zastosujemy świeży cydr jabłkowy, aby uzyskać sos o słodkim posmaku, który świetnie dopełni smak i aromat kurczaka z rożna.

Co będzie potrzebne?

Kurczak

  • 1-3 kg kurczaka
  • 8 pokrojonych ząbków czosnku
  • 2 jabłka pokrojone w ćwiartki
  • 6 gałązek tymianku

Redukcja cydru jabłkowego z grzybami

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki posiekanych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku (wyduszone/zmielone)
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 szklanki świeżego jabłkowego cydru
  • 2 kubki wywaru z kurczaka (zebrany, podczas gdy kurczak jest odłożony na bok)

Przygotowanie

Kurczak

  1. Nadziej kurczaka/kurczaki jabłkami, a czosnek i tymianek włóż pod jego skórę.
  2. Grilluj kurczaka na rożnie obrotowym (w zestawie z grillami Broil King X90, np. Baron 590). Dla większej kontroli temperatury i stopnia wypieczenia kurczaka, można użyć bezprzewodowego termometru Meater, który dostarczy szczegółowych danych i porad o Pańskim produkcie w czasie rzeczywistym za pomocą aplikacji mobilnej na systemy iOS i Android.
  3. Odłóż kurczaka na 20 minut do płytkiego naczynia po wyjęciu go z grilla. Zbierz soki wyciekające z mięsa, aby użyć ich do redukcji cydru z grzybami.

Redukcja cydru jabłkowego z grzybami

  1. Zmieszaj wszystkie składniki w woku żeliwnym Broil King, a następnie podgrzej je na kuchence bocznej. Podgrzewaj przez 20-30 minut.
  2. Polej kurczaka przygotowanym sosem i podaj z dowolnymi, lubianymi przez siebie dodatkami.