Menu Zamknij

Kukurydza z grilla Broil King – smak Indii w twoim ogrodzie

Kuchnia Indyjska

Grillowana kukurydza z przyprawą garam masala i masłem ghee to bardzo prosty sposób na uzyskanie autentycznego smaku prosto z Mumbaju. W dzisiejszym przepisie opiszemy dokładnie proces przygotowania tej potrawy, oraz proces przygotowania masła ghee, które stanowi jedną z podstaw kuchni Indyjskiej.

Co będzie potrzebne?

Kukurydza

  • 4-6 kolb kukurydzy
  • 1/4 szklanki masła ghee
  • 2-3 łyżeczek przyprawy garam masala, ew. więcej dla bardziej wyrazistego smaku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sól i pieprz według smaku
  • odrobinę soku wyciśniętego z limonki

Masło ghee

  • 450 gram masła

Przygotowanie

Masło ghee

Ustaw wok żeliwny na palniku bocznym (modele grilli broil king X40, oraz X90, np, Baron 440), a następnie sklaruj masło. Aby uzyskać masło ghee, po sklarowaniu należy kontynuować obróbkę cieplną, aż osiągnie ono głęboki, złotobrązowy kolor. Podczas ostatniego procesu nie należy odchodzić od grilla, gdyż zmiana koloru jest bardzo dynamiczna. Wyłącz palnik boczny i pozwól masłu stygnąć przez ok. 3 minuty. Odcedź zawartość do czystego naczynia lub słoika, i pozwól jej zastygnąć. Można włożyć do lodówki.

Kukurydza

Rozgrzej grilla lekko powyżej średniej temperatury. Grilluj kukurydzę bezpośrednio na ruszcie, do momentu aż zarumieni się z każdej strony, zajmie to ok 10-13 minut. Zmieszaj przyprawę garam masala z wcześniej przygotowanym masłem ghee i solą. Zdejmij gotowe kolby kukurydzy z rusztu za pomocą szczypiec i połóż je na talerzu. Posmaruj kukurydzę masłem ghee z garam masala. Na tym etapie można lekko posypać solą i pieprzem. Polej niedużą ilością soku wyciśniętego z limonki.

Życzymy udanego grillowania!