Menu Zamknij

Jak czerpać przyjemność z zimowego grillowania?

Grillowanie powszechnie postrzegane jest jako aktywność charakterystyczna dla sezonu wiosenno-letniego. Nie musi to jednak być regułą. Postaramy się przedstawić Państwu sposoby, które sprawią, że użytkowanie grilla Broil King w okresie zimowym będzie równie satysfakcjonujące, jak w lecie.

1. Temperatura zewnętrzna a Grillowanie

Bardzo niski poziom temperatury może sprawić, że urządzenie wymagać będzie więcej czasu, aby się rozgrzać. Na potrawę z grilla w zimie będzie więc trzeba poczekać nieco dłużej. Zapewniamy jednak, że zimowa atmosfera sprawi, że nasze danie będzie smakować jeszcze lepiej. Warto również dobrać przepis odpowiedni do zimowej pogody. Polecamy kurczaka z rożna z nutą jabłka.

2. Zdalna kontrola temperatury

Wychodzenie na zewnątrz w celu ciągłej kontroli naszego dania w grillu nie brzmi zbyt zachęcająco, gdy temperatura na zewnątrz oscyluje wokół 0 stopni celsjusza, lub spada poniżej zera. Możemy sobie jednak zaoszczędzić wychodzenia na mróz dzięki termometrom do grilla, które umożliwią nam monitorowanie wszystkich niezbędnych parametrów z poziomu smartfona. Dodatkowo, urządzenia te będą służyć pomocą w kwestiach technicznych dotyczących grillowania poszczególnych potraw.

3. Pamiętaj o zamknięciu pokrywy

Według niektórych, bez zaglądania do wnętrza grilla nie ma prawdziwego grillowania. Niestety, w okresie zimowym trzeba się powstrzymać od takich działań, gdyż oznacza to spadek temperatury wewnątrz naszego urządzenia, a w okresie zimowym spadek ten będzie następował szybciej, niż miałoby to miejsce w lecie.

4. Nie grilluj w zamkniętych pomieszczeniach

Otwarty ogień oraz gaz w zamkniętych pomieszczeniach mogą stanowić zagrożenie. Pomimo pozornych korzyści w postaci lepszego trzymania temperatury przez urządzenie, nie należy tego robić.

5. Zaopatrz się w lampkę do rusztu

W czasie zimy dni w naszej części świata trwają krótko, a wielu z nas obiad jada już po zmroku. Lampka do rusztu sprawi, że nawet po zachodzie słońca będziemy dokładnie widzieć to, co znajduje się na naszym ruszcie, a wszystkie ruchy wykonamy precyzyjnie. Dzięki temu akcesorium ciemność nie stanowi już przeszkody.

Życzymy udanego i przyjemnego grillowania, przez cały rok!