Menu Zamknij

Filety jagnięce z grilla z sałatką ziemniaczaną

Wiosna rozkręciła się już na dobre, a wraz z nią, sezon grillowy, który można uznać już za w pełni rozpoczęty w całej Polsce. W związku z tym, przedstawiamy ciekawy przepis na filety jagnięce z sałatką ziemniaczaną z grilla.

Co będzie potrzebne?

  • 1,4 kilograma filetów jagnięcych,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 zmielone ząbki czosnku,
  • 1 szklanka posiekanej, świeżej mięty,
  • 900g młodych ziemniaków,
  • 2 czerwone papryki, upieczone i posiekane,
  • 450g blanszowanych i posiekanych szparagów,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/3 szklanki soku z limonki,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki,
  • 4 żółtka z jajek,

Sposób przygotowania

  1. Gotuj młode ziemniaki na palniku bocznym grilla aż do miękkości, a następnie je odcedź. Pokrój ziemniaki tak, aby można było je zjeść bez krojenia po podaniu.
  2. Zblanszuj szparagi na palniku bocznym, zanurz w lodowatej wodzie, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Szparagi odłóż na bok.
  3. Mocno rozgrzej grilla i połóż papryki na ruszt. Znacząco przypiecz każdą z ich stron, a potem zdejmij je z rusztu. Papryki można na przykład włożyć do torebki papierowej, aby się schłodziły. Następnie zdejmij przypaloną skórę, wyjmij nasiona a resztę posiekaj.
  4. Grilluj filety jagnięce w wysokiej temperaturze przez ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Następnie pozwól im wystygnąć. Filety pokrój w plastry.
  5. Przyszedł czas na sos, umieść żółtka, czosnek i sok z limonki w blenderze lub w misce robota kuchennego. Przy włączonym silniku dolewaj oleje niewielkim strumieniem. Dodaj posiekane liście mięty. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  6. Podaj filety, ziemniaki, paprykę i szparagi polane sosem, a następnie udekoruj świeżym szczypiorkiem.

Życzymy udanego grillowania!

Akcesoria, które ułatwią wykonanie tego przepisu: