Wiosna rozkręciła się już na dobre, a wraz z nią, sezon grillowy, który można uznać już za w pełni rozpoczęty w całej Polsce. W związku z tym, przedstawiamy ciekawy przepis na filety jagnięce z sałatką ziemniaczaną z grilla.
Co będzie potrzebne?
- 1,4 kilograma filetów jagnięcych,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- 2 zmielone ząbki czosnku,
- 1 szklanka posiekanej, świeżej mięty,
- 900g młodych ziemniaków,
- 2 czerwone papryki, upieczone i posiekane,
- 450g blanszowanych i posiekanych szparagów,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1/3 szklanki soku z limonki,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki,
- 4 żółtka z jajek,
Sposób przygotowania
- Gotuj młode ziemniaki na palniku bocznym grilla aż do miękkości, a następnie je odcedź. Pokrój ziemniaki tak, aby można było je zjeść bez krojenia po podaniu.
- Zblanszuj szparagi na palniku bocznym, zanurz w lodowatej wodzie, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Szparagi odłóż na bok.
- Mocno rozgrzej grilla i połóż papryki na ruszt. Znacząco przypiecz każdą z ich stron, a potem zdejmij je z rusztu. Papryki można na przykład włożyć do torebki papierowej, aby się schłodziły. Następnie zdejmij przypaloną skórę, wyjmij nasiona a resztę posiekaj.
- Grilluj filety jagnięce w wysokiej temperaturze przez ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Następnie pozwól im wystygnąć. Filety pokrój w plastry.
- Przyszedł czas na sos, umieść żółtka, czosnek i sok z limonki w blenderze lub w misce robota kuchennego. Przy włączonym silniku dolewaj oleje niewielkim strumieniem. Dodaj posiekane liście mięty. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Podaj filety, ziemniaki, paprykę i szparagi polane sosem, a następnie udekoruj świeżym szczypiorkiem.
Życzymy udanego grillowania!
Akcesoria, które ułatwią wykonanie tego przepisu:
Wyświetlenia: 997