Dzięki dzisiejszemu poradnikowi będą mogli Państwo posmakować kuchni japońskiej w wydaniu wegetariańskim nie opuszczając własnego ogrodu, lub tarasu. Zapraszamy do zapoznania się z wegetariańską wersją słynnego japońskiego rāmen z grilla Broil-King.
CO BĘDZIE POTRZEBNE?
Bulion
- 250g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2-3 marchewki
- 2-3 łodyg selera
- 2 ząbki czosnku
- 2x anyż gwiaździsty
- 1 liść laurowy
- 1/2 patyczka cynamonu
Dodatki do zupy
- Kapusta chińska
- Zielona cebula
- Jajka
- Grzyb “boczniak królewski”
- Sos sojowy
- Papryczki chili
- Makaron rāmen
Przygotowanie
- Przypal marchewki, cebulę i selery na ruszcie twojego grilla Broil-King w wysokiej temperaturze. Włóż wszystkie składniki na bulion do dużego naczynia i zalej je wodą tak, aby składniki zostały przykryte.
- Zagotuj bulion w niskiej temperaturze. Nie pozwól, aby zaczął on wrzeć, albo stanie się mętny. Gotuj przez 45 minut.
- Po zakończeniu kroku drugiego, odcedź bulion i dopraw go sosem sojowym i świeżo pokruszonymi papryczkami chili.
- Wymieszaj sos sojowy z wodą w stosunku 1-1, a następnie dodaj skruszone papryczki chili dla smaku. Pokrój boczniaki królewskie w grube plastry, a następnie umieść je w marynacie na czas od 30 minut do 2 godzin.
- Aby uwędzić jajka, gotuj je przez 7 minut, następnie daj im wystygnąć i je obierz. Włóż je do wędzarni na 30 minut w 82 stopniach. Można do tego użyć wędzarni wolnostojącej, albo dedykowanej stalowej skrzynki do wędzenia w grillu Broil-King.
- Ugrilluj kapustę chińską i grzyby w wysokiej temperaturze. Wlej gorący bulion do naczynia z makaronem rāmen, tak, aby ten się ugotował. Następnie, dodaj grillowane grzyby, kapustę chińską, wędzone jajka, oraz pokrojoną zieloną cebulę.
- Życzymy smacznego i udanego grillowania!