Grill Broil-King, dzięki możliwości precyzyjnej regulacji temperatury umożliwia przygotowanie nie tylko dań tradycyjnie kojarzonych z grillowaniem, lecz jego możliwości są znacznie szersze. Dzisiaj przedstawimy Państwu przepis na deser w ojczystym dla naszych urządzeń, prawdziwie kanadyjskim stylu.
CO BĘDZIE POTRZEBNE?
Karmelizowane orzechy pekan
- 1/2 Kubka orzechów pekan
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wody
- Odrobina wanilii
- Szczypta soli
Cynamonowy syrop klonowy
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowe składniki
- Olej o wysokiej temperaturze dymienia
- 4 dojrzałe gruszki, przekrojone i wydrążone
WYKONANIE
- Przyrządzimy karmelizowane orzechy pekan. Połącz składniki z sekcji “karmelizowane orzechy pekan” w małym rondlu, potem postaw go na kuchence bocznej grilla Broil King, a następnie przypiekaj je na średniej temperaturze przez 2-3 minut, aż orzechy będą zarumienione (kolor złotobrązowy). Wysyp orzechy na talerz, daj im wystygnąć. Następnie je posiekaj i odstaw na bok.
- Rozgrzej grilla do średniej temperatury.
- Wymieszaj syrop klonowy z mielonym cynamonem, a następnie odstaw go na bok.
- Naoliw ruszty używając sylikonowego pędzelka imperial, albo rozpylacza oleju.
- Ugrilluj gruszki kładąc je stroną przeciętą do rusztu pod kątem 45 stopni przez 3-4 minut. Obróć o 90 stopni w przeciwną stronę (aby na gruszce odpaliła się estetyczna kratka) i grilluj przez następne 3-4 minut.
- Przełóż gruszki na talerz i polej wcześniej przygotowanym cynamonowym syropem klonowym. Posyp karmelizowanymi orzechami pekan.
- Deser gotowy! Życzymy Państwu smacznego!