Menu Zamknij

Inspirujące grillowanie. Grillowanie na drewnianych deskach!

Grillowanie na desce cedrowej

Grillowany łosoś na desce cedrowej to już letni klasyk. Ale na takich deseczkach można grillować cały szereg innych potraw. Grillowanie na deskach pozwoli tchnąć w potrawy odrobinę wyjątkowego aromatu dymu. Nada potrawom grillowanym w ten sposób subtelnego wędzonego smaku i dodatkowej wilgoci.

Grillowanie tą metodą jest bardzo wszechstronne. Jednak również i w tym przypadku niektóre rodzaje drewnianych desek będą lepiej pasowały do różnych potraw. W DYNAMIC Centrum Grilla można kupić deski cedrowe i klonowe. Klon nadaje słodki posmak do żywności, a dym z drzewa deski cedrowej nada przyrządzanej potrawie ostrzejszy i bardziej aromatyczny smak.

Poniżej przedstawiamy wam kilka idealnych połączeń potrawa – rodzaj drewnianej deski

  • Warzywa + Olcha

Subtelny aromat dymu drewna olchowego nie będzie przytłaczał smaków warzyw

  • Sery + Cedr/Klon

Miękkie sery ze skórką, takie jak, Brie czy Camembert szczególnie dobrze smakują grillowane na deskach cedrowych lub klonowych

  • Owoce morza + Cedr/Olcha

Oba rodzaje drzewa nadają smaki, które rewelacyjnie pasują do ryb i owoców morza. Cedr jest lekko słodki i pikantny zarazem a olcha przypominać nam w smaku będzie lekką nutę wanilii.

  • Drób i Wieprzowina + Jabłoń/Klon/Hickory/Mesquite

Ten rodzaj mięsa potrzebuje bardziej zdecydowanych w smaku aromatów.

  • Mięso wołowe + Dąb/Hickory

Czerwone mięso najlepiej będzie smakować przyrządzane na drewnianych deskach których aromat jest bardzo intensywny.

  • Owoce i desery + Klon/Cedr

Ten rodzaj desek bardzo fajnie uzupełnia w smaku swoją słodką nutą dymu desery i owoce.

Grillowanie na drewnianych deskach

Pamiętajcie, aby deskę moczyć co najmniej godzinę przed grillowaniem. Zanurzmy ją w wodzie a w połowie czasu moczenia odwróćmy. Zapewni to równomierne wchłaniane płynu przez deskę. Aby dodać desce jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu możemy eksperymentalnie do wody dodać odrobinę wina, piwa czy octu z jabłek. Po wyjęciu deski z moczenia, należy lekko ją osuszyć, po stronie grillowania natrzeć oliwą. Zapobiegnie to przywieraniu do deski potraw podczas grillowania. Wyłóżcie swoje składniki na przygotowaną deskę i umieśćcie w rozgrzanym grillu. Grillowanie na drewnianych deskach najlepiej sprawdza się w grillach z zamykaną pokrywą ponieważ w takim grillu mamy lepiej utrzymywane ciepło i dym. W trakcie grillowania należy sprawdzać, czy deska nadmiernie się nie spala. Można ją w trakcie lekko skrapiać wodą w której była moczona deska przed grillowaniem. Gdy potrawę mamy dobrze przygotowaną należy usunąć deskę z grilla. Potrawę wyłożyć na półmisek a samą deskę dobrze opłukać wodą i przechowywać w miejscu oddalonym od materiałów łatwopalnych.

Pielęgnacja desek do grillowania i ich magazynowanie

Umyte deski możemy używać do przygotowywania tego samego rodzaju potraw o ile nie są zbytnio zwęglone. Desek do grillowania nie umieszczamy w zmywarce, myjemy ciepła wodą. Po czyszczeniu deski należy jej pozwolić wyschnąć. Przechowywać deski najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Wszystkie obszary nadmiernie wypalone poleca się usunąć ostrym narzędziem lub po prostu papierem ściernym.

Zachęcamy do przygotowywania na drewnianych deskach przystawek, dań głównych a nawet pysznych deserów. Inspiracji na potrawy grillowane na drewnianej desce szukajcie na naszej stronie internetowej www.naRuszcie.pl

.

[recent_post_slider design=”design-3″]