Najnowszy model Grilla Broil King Crown 490 zawitał w naszej ofercie na początku 2022 roku. Jest to grill, który nigdy nie zawiedzie nawet swoich najbardziej wymagających użytkowników. Obsługa urządzenia wyróżnia się charakterystyczną dla grilli Broil King intuicyjnością, oraz precyzją regulacji temperatury. Czym jeszcze wyróżnia się grill Broil King Crown 490?
1. Aromatyzery Flav-R-Wave™
Aromatyzery w grillach Broil King to elementy odpowiadające za równomierne rozprowadzenie ciepła w urządzeniach, oraz za ponowne odparowywanie soków i tłuszczów do potraw, które w procesie grillowania z nich wyciekają. Dzięki temu utrzymana jest ich soczystość, oraz aromat. Za pomocą aromatyzerów ogranicza się również przypalanie przygotowywanych dań, oraz zwiększa się parametry utrzymywania ciepła wewnątrz piekarnika.
2. Palniki tubowe
Palniki tubowe wykonane są z pojedynczej rury ze stali szlachetnej. Zapewniają one równomierne rozprowadzenie ciepła dzięki otworom po bokach palnika, które dwukrotnie zwiększają ilość płomieni względem urządzeń, gdzie występuje wyłącznie jedna linia otworów.
3. Kuchenka boczna
W grillu Broil King Crown 490 występuje kuchenka boczna. Dzięki niej możliwe jest ugotowanie sosu do grillowanego dania, ugotowanie zupy, zagotowanie wody na herbatę, bądź kawę, oraz wiele innych. Z grillem Crown 490 możliwe jest wykonanie wszystkich zadań tradycyjnie wykonywanych w domowej kuchni, lecz w przyjemnej, zewnętrznej atmosferze. Dodatkowo, w przypadku przerwy w dostawie prądu, kuchenka boczna może okazać się niezwykle przydatna, jeśli w domu używana jest np. płyta indukcyjna.
4. Szafka na butlę z gazem
Butle z gazem nie słyną ze zbytnio przyjemnego dla oka wyglądu. Broil King Crown 490 wychodzi naprzeciw temu problemowi, gdyż posiada szafkę przystosowaną do zmieszczenia dużej, 11 kilogramowej butli powszechnie dostępnej w Polsce. Dzięki tej cesze urządzenie staje się meblem tarasowym o estetycznym wyglądzie.
5. Rożen obrotowy
Broil King Crown 490 posiada wszystkie elementy wyposażenia, jednym z nich jest rożen obrotowy, który umożliwia obroty zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Dodatkowo, posiada on dedykowany palnik, który umożliwia precyzyjne i równomierne grillowanie. Aby uzyskać więcej przestrzeni dla naszej potrawy na rożnie, możliwe jest wyjęcie rusztów.
6. Dwustronny ruszt żeliwny
Dwustronne ruszty żeliwne to prawdopodobnie jedna z najbardziej charakterystycznych cech grilli Broil King. Obie strony służą różnym celom. Gdy umieścimy ruszt w pozycji rynienkowej, gromadzone są odpływające soki w celu ponownego odparowania i nadania potrawie niepowtarzalnego aromatu oraz soczystości. Pozycja stożkowa pozwala natomiast uzyskać charakterystyczną kratkę na steku. Ruszty żeliwne Broil King są bardzo łatwe w czyszczeniu, można do tego wykorzystać specjalne szczotki.
7. Górna półka
Dzięki górnej półce możliwe jest grillowanie, które przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku, albo utrzymanie ciepła już ugrillowanych potraw. Idealnie nadaje się do grillowania ziemniaków, bułek do hamburgerów, grzanek, kiełbas, lub warzyw.
8. Tacka na tłuszcz
Większość tłuszczu skapującego z potraw w Grillach Broil King jest odparowywana z powrotem do potraw. Pomimo bardzo wydajnego działania tego mechanizmu, stuprocentowa wydajność nie jest możliwa, więc reszta tłuszczu trafia do tacki. Aby zmniejszyć ilość czasu, którą musimy poświęcić na czyszczenie, można włożyć do niej tackę aluminiową.