Menu Zamknij

Akcesoria do grillowania warzyw

Osoby, które szczególnie lubią dania warzywne, lub bardzo często stosują warzywne dodatki do innych grillowanych potraw z pewnością spotkały się z problemem polegającym na rozsypywaniu się pokrojonych kawałków. Problem ten często rozwiązywany jest poprzez stosowanie papilot, lecz warzywa przygotowane tą metodą swoim charakterem bardziej przypominają warzywa duszone, niż grillowane. W celu osiągnięcia prawdziwie ugrillowanych warzyw, wraz z ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem, stosuje się perforowane brytfanny, oraz woki z otworami. Poniżej przedstawimy kilka propozycji akcesoriów, które okazują się bardzo pomocne w procesie grillowania warzyw. 

1. Wąska brytfanna perforowana

Wąska brytfanna perforowana jest najprostszym z akcesoriów, które przedstawimy w tym artykule.  Jest ona stworzona raczej z myślą o mniejszych daniach, szczególnie drobnych, takich, które mogłyby wpadać pomiędzy żeberka rusztu. Perforowane dno sprawia, że danie nie będzie topić się we własnych sokach. Ważną rzeczą jest również fakt, że wąska brytfanna perforowana swoją szerokością pasuje do jednej kratki rusztu w grillach z serii: Imperial, Regal, Baron, oraz Crown.

Wysoka brytfanna ze stali szlachetnej posiada perforacje na dnie, które sprawiają, że danie jest grillowane, a nie duszone. Umieszczenie potrawy w brytfannie zapobiega jej rozsypywaniu, na przykład pomiędzy żeberka rusztu. Boki wysokiej brytfanny są zdecydowanie wyższe aniżeli w przypadku brytfanny wąskiej, dzięki czemu znacznie łatwiejsze jest obracanie dania. Akcesorium to posiada również wygodne uchwyty do przenoszenia. Wymiary to 43 x 25,5 x 9 cm

3. Brytfanna do grillowania

Brytfanna do grillowania kształtem zbliżona jest do kwadratu, posiada otwory na całej swojej powierzchni zapewniając optymalną cyrkulację powietrza i łatwy odpływ nadmiaru soków. Jest ona wykonana ze stali szlachetnej. Wymiary to 30,5 x 30,5 x 5 cm.

Wąski wok do grillowania wykonany jest ze stali szlachetnej. Umożliwia on różnorodne metody przygotowywania warzyw, oraz innych drobno pokrojonych potraw. Dzięki otworom w podstawie umożliwia on grillowanie. Ciekawą opcją jest natomiast możliwość wykorzystania wąskiej brytfanny perforowanej opisanej w punkcie pierwszym jako przykrywki dla wąskiego woka. Konfiguracja taka pozwala na zatrzymanie większej ilości wilgoci, tym samym udostępniając użytkownikowi możliwość grillowania na parze. Wok został zaprojektowany tak, aby pasować szerokością zamiast jednej kratki rusztu w grillach gazowych Broil King z serii Imperial, Regal, Baron, oraz Crown.

Wąski wok do grillowania
Wąski wok do grillowania przykryty wąską brytfanną opisaną w punkcie 1-szym