To że na zewnątrz pada śnieg i spada temperatura wcale nie musi oznaczać, że nie można wyrwać się na grilla. Nie pozwólmy aby pogoda nie pozwala cieszyć się z soczystego steka z grilla.
Zimowe grillowanie może być równie zabawne i satysfakcjonujące jak latem. Zobaczcie kilka porad poniżej, które pomogą opanować grillowanie w zimie do perfekcji.
Przygotowanie. Jeśli to możliwe umieśćcie grilla tak aby był on chroniony przed wiatrem. Ale pamiętajcie jednocześnie, ze nie wolno grilli używać w zamkniętych pomieszczeniach. Odpowiednie ubranie do pogody jest bardzo istotne. Odpowiednia kurtka, spodnie, czapka itp. to podstawa. Stojąc przy grillu zmarznięci będziemy się śpieszyć a co za tym idzie staniemy się nieostrożni.
Zwracajcie uwagę na swoje zwierzęta. One lubią wykorzystywać ciepło powstające podczas grillowania wykorzystywać aby się „zaszyć” pod lub koło grilla.
Sprawdźcie czy macie wszystkie narzędzie pod ręka, szczypce, szczotkę do rusztu itp. Czy macie odpowiednio dużą ilość paliwa. Nie ma nic gorszego niż koniec gazu w butli gazowej naszego grilla w połowie grillowania; Grillowanie w niższych temperaturach powoduje, że zużycie gazu wzrasta.. Niskie temperatury na zewnątrz potrafią znacznie wpłynąć na ciepło w grillach zwłaszcza tych wykonanych z cienkich materiałów. Urządzenia takie jakie grille gazowe Broil King a zwłaszcza grill węglowy Broil King KEG mają więcej izolacji więc właściciele tych produktów będą doświadczać mniej problemów z utrzymaniem odpowiedniej temperatury. Jednak nie wszyscy mają tyle szczęścia, że są posiadaczami takiego sprzętu do grillowania. Więc wtedy trzeba pamiętać o tym aby zrekompensować utratę ciepła. Ogólnie przyjętą zasadą jest, aby wziąć pod uwagę ilość paliwa do naszego grilla, którą używamy do letniego grillowania i dodać do tej ilości połowę z niej dla grillowania zimowego. Więc dobrze jest zaopatrzyć się w zapasową butlę gazową lub dodatkowy worek węgla lub brykietu
Bezpieczeństwo.
Pamiętajcie aby grillować zawsze na otwartej przestrzeni, trochę oddaleni od budynków. Nie grillujemy wewnątrz garażów i innych pomieszczeń zamkniętych. Warto być również zaopatrzonym w łopatę do śniegu aby móc sobie dobrze oczyścić drogę do naszego grilla i miejsce samego grillowania.
Grillowanie.
Pamiętajmy, że w zimie z racji niższych temperatur grill będzie potrzebował więcej czasu na rozgrzanie. Grillujmy z zamkniętą pokrywa. Wiemy, że brzmi to banalnie, ale za każdym razem gdy w zimie otworzycie grilla należy dodać grillowanym potrawom trochę więcej czasu. Kiedy jesteśmy gotowi na podanie potrawy z grilla podgrzejmy trochę talerz na który będziemy ją wykładać. Dzięki temu potrawa się szybko nie wychłodzi. Do zimowego grillowania warto zainwestować w zdalny cyfrowy termometr. Pomoże on zmierzyć temperaturę potrawy a niektóre modele będą mogły wysłać pomiar do naszego telefonu lub laptopa. Dzięki temu będziemy mogli ogrzać się wewnątrz domu i jednocześnie monitorować mięso w grillu w tym samym czasie.
[recent_post_slider design=”design-3″]