Dzisiaj zaprezentujemy Państwu bardzo prosty przepis, który cieszy się niezwykłą popularnością za naszą zachodnią granicą. Oto ciekawy pomysł na kiełbasę z grilla, z niemieckiego – Currywurst.
Co będzie potrzebne?
- 4 pętka kiełbasy
- 4 pętka białej kiełbasy (Bratwurst)
- 480 ml keczupu
- 120 ml coli
- 120 ml soku pomarańczowego
- 40 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki dżemu morelowego
- 3-4 łyżeczki przyprawy Curry w proszku
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalne)
- 2 łyżeczki wegety
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
Grilluj kiełbaski na niskiej mocy na bezpośrednim ogniu (na ruszcie). Pamiętaj o obracaniu kiełbasek. Przydatne może okazać się ponacinanie kiełbasek ostrym nożem przed włożeniem ich na ruszt, dzięki temu nie będą pękały. W międzyczasie, na grillu Broil King z kuchenką boczną przygotujemy sos curry. Włóż keczup, sok pomarańczowy, colę, i dżem do niewielkiego garnka i podgotuj przez 2-3 minuty. Przez cały ten czas należy mieszać zawartość, najlepiej trzepaczką. Następnie dodaj pieprz cayenne, przyprawę curry, wegetę, cukier, sól i pieprz, gotuj przez następne 10 minut. Należy mieszać zawartość co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
Po zakończeniu, dopraw sos przyprawą curry i pieprzem cayenne tak, aby jego smak odpowiadał ci w najwyższym stopniu. Pikantność można łatwo kontrolować za pomocą pieprzu cayenne. Utrzymaj ciepło sosu na najmniejszym płomieniu. Po tym czasie, kiełbaski powinny również być gotowe. Zdejmij je z rusztu i pokrój, a następnie polej przygotowanym sosem curry, oraz posyp delikatnie przyprawą curry.
Najczęściej do kiełbasek curry (currywurst) podaje się frytki, lecz można wykazać się kreatywnością, i dobrać coś innego.