Łosoś z deski cedrowej w marynacie imbirowej to idealny pomysł na grilla niezależnie od pory roku. Lekko pikantno-słodki smak marynaty wspaniale dopełni aromat i smak naszego łososia.
Co będzie potrzebne?
Ryba
- Filet z łososia o masie ok. 2,7 kilograma (przy filetach mniejszych należy wprost-proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników do marynaty)
- 1 deska cedrowa o wymiarze odpowiednim do posiadanego przez Państwa filetu
Marynata
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 pomarańcza, a dokładniej jej drobno starta skórka, oraz sok
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu chili
- Sól i pieprz według Państwa smaku
Przygotowanie
- Namocz deskę w wodzie przez przynajmniej godzinę. Niezbędny może okazać się dodatkowy obciążnik położony na desce, aby ta pozostała zanurzona.
- W międzyczasie, zmieszaj składniki marynaty w dużym, płaskim, szklanym naczyniu, zamarynuj rybę, a następnie odstaw ją do lodówki na 30 minut.
- Mocno rozgrzewaj swojego grilla, przez około 10 minut.
- Osusz deskę cedrową papierowym ręcznikiem, a górną jej stronę pokryj olejem jadalnym. Wyciągnij rybę z marynaty i umieść ją, skórą do dołu, na środku deski cedrowej. Połóż deskę bezpośrednio na ruszcie. Zacznij grillowanie przy zamkniętej pokrywie w wysokiej temperaturze do momentu, aż deska zacznie się dymić. Wtedy zredukuj temperaturę i grilluj, aż łosoś będzie delikatnie wypieczony w najgrubszym punkcie (nie będzie przeźroczysty). Filet o masie takiej, jak podana w przepisie (2,7kg) będzie potrzebował ok. 30 minut do osiągnięcia tego stanu.
Życzymy smacznego!