Menu Zamknij

Imbirowy łosoś na desce cedrowej

Łosoś z deski cedrowej w marynacie imbirowej to idealny pomysł na grilla niezależnie od pory roku. Lekko pikantno-słodki smak marynaty wspaniale dopełni aromat i smak naszego łososia.

Co będzie potrzebne?

Ryba

  • Filet z łososia o masie ok. 2,7 kilograma (przy filetach mniejszych należy wprost-proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników do marynaty)
  • 1 deska cedrowa o wymiarze odpowiednim do posiadanego przez Państwa filetu

Marynata

  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 pomarańcza, a dokładniej jej drobno starta skórka, oraz sok
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Sól i pieprz według Państwa smaku

Przygotowanie

  1. Namocz deskę w wodzie przez przynajmniej godzinę. Niezbędny może okazać się dodatkowy obciążnik położony na desce, aby ta pozostała zanurzona.
  2. W międzyczasie, zmieszaj składniki marynaty w dużym, płaskim, szklanym naczyniu, zamarynuj rybę, a następnie odstaw ją do lodówki na 30 minut.
  3. Mocno rozgrzewaj swojego grilla, przez około 10 minut.
  4. Osusz deskę cedrową papierowym ręcznikiem, a górną jej stronę pokryj olejem jadalnym. Wyciągnij rybę z marynaty i umieść ją, skórą do dołu, na środku deski cedrowej. Połóż deskę bezpośrednio na ruszcie. Zacznij grillowanie przy zamkniętej pokrywie w wysokiej temperaturze do momentu, aż deska zacznie się dymić. Wtedy zredukuj temperaturę i grilluj, aż łosoś będzie delikatnie wypieczony w najgrubszym punkcie (nie będzie przeźroczysty). Filet o masie takiej, jak podana w przepisie (2,7kg) będzie potrzebował ok. 30 minut do osiągnięcia tego stanu.

Życzymy smacznego!