Menu Zamknij

Grillowany łosoś z sałatką feta

Przepis, który dzisiaj przedstawimy, to świetny pomysł na obiad z grilla. Ryba upieczona na desce cedrowej idealnie komponuje się z sałatką zawierającą ser feta, a czas przygotowania to nie więcej, niż 35-45 minut. Życzymy udanego grillowania!

Co będzie potrzebne?

  • 4 filety z łososia, ok. 150-200 gram każdy
  • Deska cedrowa
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 paczka mieszanki zielonych sałat
  • 1 duży, posiekany ogórek
  • 1 duży pomidor pokrojony w plastry
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1/4 szklanki sosu vinaigrette

Przygotowanie

  1. Namocz deskę cedrową, min. 30 minut.
  2. Połóż deskę na górną półkę w grillu i rozgrzej ją w temperaturze, w której przygotowywana będzie ryba (ok. 175-200 stopni). Rozgrzewanie trwać powinno 1,5-3 minuty.
  3. Delikatnie spryskaj deskę cedrową olejem jadalnym za pomocą rozpylacza oleju.
  4. Połóż rybę na desce skórą do dołu, grilluj ją przez ok. 10-12 minut.
  5. Zmieszaj składniki sałatki, a następnie pokryj 4 talerze sałatką.
  6. Połóż gotową rybę na sałatkę i podaj.

Życzymy smacznego!