Przepis, który dzisiaj przedstawimy, to świetny pomysł na obiad z grilla. Ryba upieczona na desce cedrowej idealnie komponuje się z sałatką zawierającą ser feta, a czas przygotowania to nie więcej, niż 35-45 minut. Życzymy udanego grillowania!
Co będzie potrzebne?
- 4 filety z łososia, ok. 150-200 gram każdy
- Deska cedrowa
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków pietruszki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 paczka mieszanki zielonych sałat
- 1 duży, posiekany ogórek
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
- 1/4 szklanki sosu vinaigrette
Przygotowanie
- Namocz deskę cedrową, min. 30 minut.
- Połóż deskę na górną półkę w grillu i rozgrzej ją w temperaturze, w której przygotowywana będzie ryba (ok. 175-200 stopni). Rozgrzewanie trwać powinno 1,5-3 minuty.
- Delikatnie spryskaj deskę cedrową olejem jadalnym za pomocą rozpylacza oleju.
- Połóż rybę na desce skórą do dołu, grilluj ją przez ok. 10-12 minut.
- Zmieszaj składniki sałatki, a następnie pokryj 4 talerze sałatką.
- Połóż gotową rybę na sałatkę i podaj.
Życzymy smacznego!