Wysokiej jakości wołowina, oraz wysokiej jakości grill wystarczą, aby udało nam się przyrządzić wyśmienitego steka. Z pomocą marynaty jednak, możemy znacznie “podkręcić” jego smak. Dzisiaj więc, przygotujemy ją własnoręcznie. Z przepisu, który przedstawimy powinno Państwu wyjść ok. 3/4 szklanki marynaty. Na kilogram wołowiny powinniśmy zaplanować jej ok. 1/4 szklanki. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut do 2 godzin, podczas gdy wołowinę nieco gorszej jakości – od 2 do 4 godzin, a duże kawałki tego mięsa – 4-6 godzin (lub całą noc).
Powiązane artykuły:
Co będzie potrzebne?
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki sosu Worchestershire
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie
Wszystkie składniki wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać, po czym można rozpocząć marynowanie. Życzymy udanego grillowania!