Menu Zamknij

Domowa marynata do steka

Kuchnia amerykańska

Wysokiej jakości wołowina, oraz wysokiej jakości grill wystarczą, aby udało nam się przyrządzić wyśmienitego steka. Z pomocą marynaty jednak, możemy znacznie “podkręcić” jego smak. Dzisiaj więc, przygotujemy ją własnoręcznie. Z przepisu, który przedstawimy powinno Państwu wyjść ok. 3/4 szklanki marynaty. Na kilogram wołowiny powinniśmy zaplanować jej ok. 1/4 szklanki. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut do 2 godzin, podczas gdy wołowinę nieco gorszej jakości – od 2 do 4 godzin, a duże kawałki tego mięsa – 4-6 godzin (lub całą noc).

Powiązane artykuły:

Co będzie potrzebne?

  • 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki sosu Worchestershire
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie

Wszystkie składniki wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać, po czym można rozpocząć marynowanie. Życzymy udanego grillowania!