Wiórki wykonane z drewna olchowego (alder tree), w poręcznym worku z zamknięciem strunowym, chroniącym produkt przed utratą aromatu. Olcha to drzewo cenione za wyjątkowo szeroki zakres zastosowań, oraz prostotę obróbki. Wykorzystując drewno olchowe do wędzenia, uzyskany zostanie łagodny aromat wędzenia, który wzbogaci smak potrawy, nie dominując go. Najlepiej sprawdza się do wędzenia mięs takich jak baranina, czy wieprzowina.
Wiórki nadają się do wędzenia w grillu gazowym, wykonywanego przy wykorzystaniu techniki grillowania pośredniego. Jest to przyspieszona metoda wędzenia, w temperaturach 135-200°C, wykorzystywana do przyrządzania tradycyjnych pieczeni, kurczaków, lub innych potraw przygotowywanych w piekarniku. Połączenie dymu, oraz pieczenia pośredniego, tworzy wyjątkowy smak i aromat w krótszym czasie niż tradycyjne wędzenie w niskiej temperaturze.
Wybraną ilość wiórek wędzarniczych należy namoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie włożyć je do skrzynki wędzarniczej. Następnie należy położyć ją na aromatyzerach w grillu, nad jednym z zewnętrznych palników. Aby uzyskać niską temperaturę, należy włączyć tylko skrajne palniki, wszystkie pozostałe powinny pozostać wyłączone. Zalecamy umieszczenie brytfanny z wodą i ziołami, lub wybranym sokiem pod przygotowywaną potrawą, zabieg ten zapewni kluczową dla wędzenia wilgoć, wzbogacając jednocześnie aromat.