Wiórki Olchowe Grillpro

39,00 

Wiórki z drewna olchowego (alder tree) w wygodnym worku strunowym, chroniącym przed utratą aromatu. Olcha zapewnia delikatny aromat, który subtelnie wzbogaca smak wędzonych potraw. Idealne do wędzenia mięs, takich jak baranina czy wieprzowina. Doskonałe do wędzenia techniką pośrednią w grillu, w temperaturach rzędu 135-200°C, pozwalając na szybkie uzyskanie wyjątkowego smaku w krótszym czasie.

Dostępność: 1 w magazynie

Opis

Wiórki wykonane z drewna olchowego (alder tree), w poręcznym worku z zamknięciem strunowym, chroniącym produkt przed utratą aromatu. Olcha to drzewo cenione za wyjątkowo szeroki zakres zastosowań, oraz prostotę obróbki. Wykorzystując drewno olchowe do wędzenia, uzyskany zostanie łagodny aromat wędzenia, który wzbogaci smak potrawy, nie dominując go. Najlepiej sprawdza się do wędzenia mięs takich jak baranina, czy wieprzowina.

Wiórki nadają się do wędzenia w grillu gazowym, wykonywanego przy wykorzystaniu techniki grillowania pośredniego. Jest to przyspieszona metoda wędzenia, w temperaturach 135-200°C, wykorzystywana do przyrządzania tradycyjnych pieczeni, kurczaków, lub innych potraw przygotowywanych w piekarniku. Połączenie dymu, oraz pieczenia pośredniego, tworzy wyjątkowy smak i aromat w krótszym czasie niż tradycyjne wędzenie w niskiej temperaturze.

Wybraną ilość wiórek wędzarniczych należy namoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie włożyć je do skrzynki wędzarniczej. Następnie należy położyć ją na aromatyzerach w grillu, nad jednym z zewnętrznych palników. Aby uzyskać niską temperaturę, należy włączyć tylko skrajne palniki, wszystkie pozostałe powinny pozostać wyłączone. Zalecamy umieszczenie brytfanny z wodą i ziołami, lub wybranym sokiem pod przygotowywaną potrawą, zabieg ten zapewni kluczową dla wędzenia wilgoć, wzbogacając jednocześnie aromat.

Koszyk
Scroll to Top