Wiórki wykonane z orzecha amerykańskiego (hickory), w poręcznym worku z zamknięciem strunowym, chroniącym produkt przed utratą aromatu. Ten rodzaj drewna jest cenionym źródłem dymu wędzarniczego, zapewniając wyraźnie ostry aromat przygotowywanym produktom. Ze względu na swoją charakterystykę, ten rodzaj wiórek spisuje się najlepiej podczas wędzenia mięs takich jak wieprzowina, baranina, czy wołowina.
Wiórki nadają się do wędzenia w grillu gazowym, wykonywanego przy wykorzystaniu techniki grillowania pośredniego. Jest to przyspieszona metoda wędzenia, w temperaturach 135-200°C, wykorzystywana do przyrządzania tradycyjnych pieczeni, kurczaków, lub innych potraw przygotowywanych w piekarniku. Połączenie dymu, oraz pieczenia pośredniego, tworzy wyjątkowy smak i aromat w krótszym czasie niż tradycyjne wędzenie w niskiej temperaturze.
Wybraną ilość wiórek wędzarniczych należy namoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie włożyć je do skrzynki wędzarniczej. Następnie należy położyć ją na aromatyzerach w grillu, nad jednym z zewnętrznych palników. Aby uzyskać niską temperaturę, należy włączyć tylko skrajne palniki, wszystkie pozostałe powinny pozostać wyłączone. Zalecamy umieszczenie brytfanny z wodą i ziołami, lub wybranym sokiem pod przygotowywaną potrawą, zabieg ten zapewni kluczową dla wędzenia wilgoć, wzbogacając jednocześnie aromat.