Wiórki wykonane z jadłoszynu (mesquite), w poręcznym worku z zamknięciem strunowym, chroniącym produkt przed utratą aromatu. Jadłoszyn baziowaty to twarde i wytrzymałe drzewo rosnące w pobliżu pustyń południowych Stanów Zjednoczonych, oraz północnego Meksyku. Doskonale znosi suszę. Ten rodzaj drewna zapewnia jeden z najmocniejszych aromatów, który, ze względu na swoją charakterystykę, najlepiej komponuje się z mięsem czerwonym, takim jak wołowina, wieprzowina, czy jagnięcina.
Wiórki nadają się do wędzenia w grillu gazowym, wykonywanego przy wykorzystaniu techniki grillowania pośredniego. Jest to przyspieszona metoda wędzenia, w temperaturach 135-200°C, wykorzystywana do przyrządzania tradycyjnych pieczeni, kurczaków, lub innych potraw przygotowywanych w piekarniku. Połączenie dymu, oraz pieczenia pośredniego, tworzy wyjątkowy smak i aromat w krótszym czasie niż tradycyjne wędzenie w niskiej temperaturze.
Wybraną ilość wiórek wędzarniczych należy namoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie włożyć je do skrzynki wędzarniczej. Następnie należy położyć ją na aromatyzerach w grillu, nad jednym z zewnętrznych palników. Aby uzyskać niską temperaturę, należy włączyć tylko skrajne palniki, wszystkie pozostałe powinny pozostać wyłączone. Zalecamy umieszczenie brytfanny z wodą i ziołami, lub wybranym sokiem pod przygotowywaną potrawą, zabieg ten zapewni kluczową dla wędzenia wilgoć, wzbogacając jednocześnie aromat.