Jedna z porad w naszej zakładce “aktualności i porady” dokładnie opisuje proces przygotowania steak’a o stopniu wysmażenia medium rare. Jak jednak wiadomo, jednym z najpopularniejszych dodatków do tego rodzaju mięsa są właśnie sosy barbecue. Jesteśmy przekonani, że własnoręcznie przygotowany steak z grilla broil king, oraz domowy sos barbecue, w połączeniu, będą dawać najwyższy stopień satysfakcji, oraz smaku.
Aby przyrządzić sosy BBQ przydatne będzie naczynie – polecamy rondelek z sylikonowym pędzelkiem Broil King.
Domowy sos barbecue – przepis 1
Co będzie potrzebne?
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka ketchupu
- 1/3 szklanki winnego octu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 1/2 szklanki soku z ananasa
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Domowy sos barbecue – przepis 2
Co będzie potrzebne?
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka musztardy stołowej
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 3/4 łyżeczki chili w proszku
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Domowy sos barbecue – przepis 3
Co będzie potrzebne?
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1/8 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki melasy
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki winnego octu
- sól i pieprz dla smaku
- sos chili dla smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Domowy sos barbecue – przepis 4
Co będzie potrzebne?
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1,25 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki octu z czerwonego wina
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka sosu Worchestershire
- 2,5 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Domowy sos barbecue – przepis 5
(pikantny biały sos używany praktycznie wyłącznie do grillowanego kurczaka)
Co będzie potrzebne?
- 1,5 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki białego octu winnego
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka musztardy kreolskiej
- 1 łyżeczka soli
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.