Menu Zamknij

5 prostych i szybkich domowych sosów barbecue

Kuchnia amerykańska

Jedna z porad w naszej zakładce “aktualności i porady” dokładnie opisuje proces przygotowania steak’a o stopniu wysmażenia medium rare. Jak jednak wiadomo, jednym z najpopularniejszych dodatków do tego rodzaju mięsa są właśnie sosy barbecue. Jesteśmy przekonani, że własnoręcznie przygotowany steak z grilla broil king, oraz domowy sos barbecue, w połączeniu, będą dawać najwyższy stopień satysfakcji, oraz smaku.

Aby przyrządzić sosy BBQ przydatne będzie naczynie – polecamy rondelek z sylikonowym pędzelkiem Broil King.


Domowy sos barbecue – przepis 1

Co będzie potrzebne?

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki winnego octu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/2 szklanki soku z ananasa

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.


Domowy sos barbecue – przepis 2

Co będzie potrzebne?

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka musztardy stołowej
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 3/4 łyżeczki chili w proszku
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.


Domowy sos barbecue – przepis 3

Co będzie potrzebne?

  • 1/2 szklanki musztardy Dijon
  • 1/8 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki winnego octu
  • sól i pieprz dla smaku
  • sos chili dla smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.


Domowy sos barbecue – przepis 4

Co będzie potrzebne?

  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,25 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu Worchestershire
  • 2,5 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.


Domowy sos barbecue – przepis 5

(pikantny biały sos używany praktycznie wyłącznie do grillowanego kurczaka)

Co będzie potrzebne?

  • 1,5 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka musztardy kreolskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż połączą się one w jedną całość. Można wykorzystać mikser, lub blender. Sos powinien odstać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.