Czy wiecie, że grille wykonane w Kanadzie zazwyczaj wygrywają w różnego rodzaju testach z tymi produkowanymi np. w Stanach Zjednoczonych. Chłodniejszy klimat i upodobanie Kanadyjczyków do zimowego grillowania sprawiają, że produkowane w Kanadzie urządzenia do grillowania są wydajniejsze i mocniejsze od konkurencji.
Do sezonu grillowania będziemy potrzebować swojego grill w szczytowej formie. Poniżej przedstawiamy trzy wskazówki, które pomogą utrzymać grilla w wysokiej formie przez cały sezon.
1. Poświęćcie trochę czasy na zewnętrze i wewnętrzne czyszczenie swojego grilla przed każdym sezonem. Utrzymany w czystości grill będzie gwarantował nam bezawaryjną pracę i wydajność jak nowy.
2. Warto pamiętać aby przynajmniej raz w roku czyścić zwężki Venturiego. Insekty i owady często wybierają te miejsca
3. Pamiętajcie również o około 10 minutowym rozgrzewaniu swojego grilla i wypalaniu go po skończonym grillowaniu.
Zwracajcie również na kilka zasad bezpiecznego przygotowywania żywności.
-
Zawsze należy używać czystych naczyń na które wykładamy przygotowane potrawy. Należy unikać używania naczyń na których leżało surowe mięso bez mycia ich w pierwszej kolejności.
-
Wyrzucajmy nie gotowane marynaty wykorzystywane do mięs i innych potraw. Jeśli chcemy wykorzystać marynatę jako glazurę do podlewania grillowanego mięsa, marantę umieśćmy w garnku i doprowadźmy do wrzenia na co najmniej 10 minut przed wykorzystaniem.
-
Pamiętajmy, że podczas letniego grillowania ciepło będzie miało również duży wpływ na szybsze powstawanie bakterii w mięsie odłożonym do grillowania. Przechowujmy je w zimnych miejscach.
[recent_post_slider design=”design-3″]