Menu Zamknij

Metody grillowania na ruszcie w grillach Broil King

Metody grillowania na ruszcie możemy podzielić na dwie główne grupy, jest to grillowanie bezpośrednie oraz grillowanie pośrednie, które dzieli się na dwie podgrupy. W dzisiejszym wpisie przedstawimy wszystkie z nich. Zapraszamy.


Grillowanie bezpośrednie

Najbardziej podstawowa metoda grillowania. Idealna do steków, ryb, burgerów, kiełbas, czy wszelkich innych produktów nie wymagających bardzo długiego grillowania.

Aby osiągnąć najlepsze rezultaty:

  1. Mocno rozgrzej swojego grilla.
  2. Zetrzyj wszelkie pozostałości z rusztu za pomocą szczotki.
  3. Pokryj ruszt olejem jadalnym za pomocą rozpylacza oleju albo pędzelka.
  4. Zmniejsz temperaturę na średnią.
  5. Połóż produkty bezpośrednio na ruszt.

Grillowanie pośrednie

Metody pośrednie służą do grillowania większych kawałków mięsa, na przykład całego kurczaka. Jak wskazuje nazwa, potrawa nie znajduje się bezpośrednio na ruszcie, lecz grillowana jest za pomocą cyrkulacji gorącego powietrza (tak, jak w piekarniku domowym z funkcją termoobiegu).

Metoda z użyciem brytfanny

Soki skapujące z produktu wpadają do brytfanny, a następnie, dzięki wysokiej temperaturze, odparowują do otoczenia w grillu, dzięki czemu zapewniają niepowtarzalny smak i aromat.

  1. Wyjmij ruszty, a na aromatyzery połóż brytfannę.
  2. Wlej wodę, lub inny płyn (wino, sok owocowy) do brytfanny.
  3. Ponownie włóż ruszty.
  4. Rozgrzewaj grilla w wysokiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zredukuj na średnią/niską temperaturę.
  5. Pokryj ruszt olejem jadalnym za pomocą rozpylacza oleju albo pędzelka.
  6. Połóż produkt na ruszt.

Metoda z użyciem jednego palnika

  1. Połóż brytfannę pod ruszt po stronie palnika, który będzie wyłączony.
  2. Rozgrzej grilla z dużą mocą, a następnie wyłącz palnik, nad którym znajduje się brytfanna.
  3. Pokryj ruszt olejem jadalnym za pomocą rozpylacza oleju albo pędzelka.
  4. Grillując wołowinę, albo wieprzowinę, rozpocznij grillowanie nad włączonym palnikiem, a dopiero potem przenieś mięso nad brytfannę. Idealny do grillowania pośredniego jest stojak do żeberek i pieczeni.
  5. Ustaw pokrętła tak, aby uzyskać temperaturę wymaganą do danego rodzaju produktu.

Grillowanie pośrednie możliwe jest w grillach Broil King, dzięki wyjątkowej budowie piekarnika, która jest częścią systemu PGT (Performance grilling technology). Więcej o nim opowiedzieliśmy w poniższym wpisie:

System PGT w grillach Broil King – przewaga jakości