Szczypce są jednym z najbardziej podstawowych i niezbędnych akcesoriów podczas grillowania. Dla komfortowego przyrządzania posiłków ważne jest, aby były one wytrzymałe, wygodne i intuicyjne w obsłudze, oraz odpowiednio dobrane do posiadanego grilla. W tym wpisie postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące rodzajów szczypiec.
1. Wielkość powierzchni roboczej szczypiec
Podstawowym czynnikiem który warto rozważyć są gabaryty potraw, do przyrządzania których zamierzamy używać danych szczypiec. W przypadku jeśli będą to rzeczy masyne, np. burgery, albo steaki, warto zdecydować się na szczypce szerokie, których duża powierzchnia robocza zapewni komfortowy chwyt, dzięki czemu nie uszkodzimy dań podczas ich obracania na ruszcie.
Jeśli natomiast zależy nam bardziej na precyzji przy grillowaniu mniejszych kawałków, warto zainteresować się krótkimi szczypcami krokodylkami Baron.
Trzecią z opcji są szczypce o uniwersalnym zastosowaniu, które zapewnią komfort przy każdym rodzaju potraw. Wśród tej grupy wybór jest dość szeroki.
2. Cechy wspólne zaprezentowanych szczypiec
Wszystkie z przedstawionych powyżej szczypiec wykonane są z wysokiej jakości stali szlachetnej, co zapewnia im długą żywotność. Posiadają one termiczną izolację uchwytu, dzięki czemu unikniemy poparzeń, a także uchwyty, dzięki którym po skończonym grillowaniu można odwiesić je na wieszaki znajdujące się na półkach grilli Broil King. Cechą łączącą wszystkie rodzaje powyższych szczypiec jest również ręczna blokada, która zwiększa kompaktowość szczypiec i zapobiega niekontrolowanemu otwarciu.
Zaprezentowane akcesoria, a także grille, ekspresy, piece, lodówki, inne akcesoria można nabyć w naszym sklepie internetowym, lub w sklepie stacjonarnym w Bielsku-Białej, gdzie można obejrzeć powyżej wymienione na wystawie.