Grillowany łosoś na desce cedrowej to już letni klasyk. Ale na takich deseczkach można grillować cały szereg innych potraw. Grillowanie na deskach pozwoli tchnąć w potrawy odrobinę wyjątkowego aromatu dymu. Nada potrawom grillowanym w ten sposób subtelnego wędzonego smaku i dodatkowej wilgoci.
Grillowanie tą metodą jest bardzo wszechstronne. Jednak również i w tym przypadku niektóre rodzaje drewnianych desek będą lepiej pasowały do różnych potraw. W DYNAMIC Centrum Grilla można kupić deski cedrowe i klonowe. Klon nadaje słodki posmak do żywności, a dym z drzewa deski cedrowej nada przyrządzanej potrawie ostrzejszy i bardziej aromatyczny smak.
Poniżej przedstawiamy wam kilka idealnych połączeń potrawa – rodzaj drewnianej deski
-
Warzywa + Olcha
Subtelny aromat dymu drewna olchowego nie będzie przytłaczał smaków warzyw
-
Sery + Cedr/Klon
Miękkie sery ze skórką, takie jak, Brie czy Camembert szczególnie dobrze smakują grillowane na deskach cedrowych lub klonowych
-
Owoce morza + Cedr/Olcha
Oba rodzaje drzewa nadają smaki, które rewelacyjnie pasują do ryb i owoców morza. Cedr jest lekko słodki i pikantny zarazem a olcha przypominać nam w smaku będzie lekką nutę wanilii.
-
Drób i Wieprzowina + Jabłoń/Klon/Hickory/Mesquite
Ten rodzaj mięsa potrzebuje bardziej zdecydowanych w smaku aromatów.
-
Mięso wołowe + Dąb/Hickory
Czerwone mięso najlepiej będzie smakować przyrządzane na drewnianych deskach których aromat jest bardzo intensywny.
-
Owoce i desery + Klon/Cedr
Ten rodzaj desek bardzo fajnie uzupełnia w smaku swoją słodką nutą dymu desery i owoce.
Grillowanie na drewnianych deskach
Pamiętajcie, aby deskę moczyć co najmniej godzinę przed grillowaniem. Zanurzmy ją w wodzie a w połowie czasu moczenia odwróćmy. Zapewni to równomierne wchłaniane płynu przez deskę. Aby dodać desce jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu możemy eksperymentalnie do wody dodać odrobinę wina, piwa czy octu z jabłek. Po wyjęciu deski z moczenia, należy lekko ją osuszyć, po stronie grillowania natrzeć oliwą. Zapobiegnie to przywieraniu do deski potraw podczas grillowania. Wyłóżcie swoje składniki na przygotowaną deskę i umieśćcie w rozgrzanym grillu. Grillowanie na drewnianych deskach najlepiej sprawdza się w grillach z zamykaną pokrywą ponieważ w takim grillu mamy lepiej utrzymywane ciepło i dym. W trakcie grillowania należy sprawdzać, czy deska nadmiernie się nie spala. Można ją w trakcie lekko skrapiać wodą w której była moczona deska przed grillowaniem. Gdy potrawę mamy dobrze przygotowaną należy usunąć deskę z grilla. Potrawę wyłożyć na półmisek a samą deskę dobrze opłukać wodą i przechowywać w miejscu oddalonym od materiałów łatwopalnych.
Pielęgnacja desek do grillowania i ich magazynowanie
Umyte deski możemy używać do przygotowywania tego samego rodzaju potraw o ile nie są zbytnio zwęglone. Desek do grillowania nie umieszczamy w zmywarce, myjemy ciepła wodą. Po czyszczeniu deski należy jej pozwolić wyschnąć. Przechowywać deski najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Wszystkie obszary nadmiernie wypalone poleca się usunąć ostrym narzędziem lub po prostu papierem ściernym.
Zachęcamy do przygotowywania na drewnianych deskach przystawek, dań głównych a nawet pysznych deserów. Inspiracji na potrawy grillowane na drewnianej desce szukajcie na naszej stronie internetowej www.naRuszcie.pl
.
[recent_post_slider design=”design-3″]