Dzisiejszy przepis jest jednym z tych przeznaczonych dla wszystkich, zarówno początkujących, jak i zaawansowanych mistrzów grillowania. Połączenie czosnku, sosu chili i rozmarynu stanowi również świetną bazę pod własne modyfikacje. Życzymy udanego grillowania!
Co będzie potrzebne?
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki czosnku (np. granulowanego)
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
- Usuń kość z udka, lecz pozostaw ją w podudziu dla estetyki.
- Zmieszaj rozmaryn, czosnek, sos sojowy, sos chili, sól, pieprz, oraz oliwę z oliwek.
- Marynuj udka z kurczaka przez co najmniej godzinę.
- Grilluj w koszu Broil King w 150 stopniach przez godzinę, lub do momentu, aż kurczak osiągnie wewnętrzną temperaturę 75 stopni. Temperaturę wewnętrzną można kontrolować za pomocą aplikacji na telefonie z wykorzystaniem bezprzewodowego termometru Meater+.