Menu Zamknij

Grillowane udka z kurczaka

Dzisiejszy przepis jest jednym z tych przeznaczonych dla wszystkich, zarówno początkujących, jak i zaawansowanych mistrzów grillowania. Połączenie czosnku, sosu chili i rozmarynu stanowi również świetną bazę pod własne modyfikacje. Życzymy udanego grillowania!

Co będzie potrzebne?

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki czosnku (np. granulowanego)
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Usuń kość z udka, lecz pozostaw ją w podudziu dla estetyki.
  2. Zmieszaj rozmaryn, czosnek, sos sojowy, sos chili, sól, pieprz, oraz oliwę z oliwek.
  3. Marynuj udka z kurczaka przez co najmniej godzinę.
  4. Grilluj w koszu Broil King w 150 stopniach przez godzinę, lub do momentu, aż kurczak osiągnie wewnętrzną temperaturę 75 stopni. Temperaturę wewnętrzną można kontrolować za pomocą aplikacji na telefonie z wykorzystaniem bezprzewodowego termometru Meater+.