Menu Zamknij

Grillowana gruszka po kanadyjsku na grillu Broil-King

Kuchnia kanadyjska

Grill Broil-King, dzięki możliwości precyzyjnej regulacji temperatury umożliwia przygotowanie nie tylko dań tradycyjnie kojarzonych z grillowaniem, lecz jego możliwości są znacznie szersze. Dzisiaj przedstawimy Państwu przepis na deser w ojczystym dla naszych urządzeń, prawdziwie kanadyjskim stylu.

CO BĘDZIE POTRZEBNE?

Karmelizowane orzechy pekan

  • 1/2 Kubka orzechów pekan
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wody
  • Odrobina wanilii
  • Szczypta soli

Cynamonowy syrop klonowy

  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowe składniki

  • Olej o wysokiej temperaturze dymienia
  • 4 dojrzałe gruszki, przekrojone i wydrążone

WYKONANIE

  1. Przyrządzimy karmelizowane orzechy pekan. Połącz składniki z sekcji “karmelizowane orzechy pekan” w małym rondlu, potem postaw go na kuchence bocznej grilla Broil King, a następnie przypiekaj je na średniej temperaturze przez 2-3 minut, aż orzechy będą zarumienione (kolor złotobrązowy). Wysyp orzechy na talerz, daj im wystygnąć. Następnie je posiekaj i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej grilla do średniej temperatury.
  3. Wymieszaj syrop klonowy z mielonym cynamonem, a następnie odstaw go na bok.
  4. Naoliw ruszty używając sylikonowego pędzelka imperial, albo rozpylacza oleju.
  5. Ugrilluj gruszki kładąc je stroną przeciętą do rusztu pod kątem 45 stopni przez 3-4 minut. Obróć o 90 stopni w przeciwną stronę (aby na gruszce odpaliła się estetyczna kratka) i grilluj przez następne 3-4 minut.
  6. Przełóż gruszki na talerz i polej wcześniej przygotowanym cynamonowym syropem klonowym. Posyp karmelizowanymi orzechami pekan.
  7. Deser gotowy! Życzymy Państwu smacznego!