Menu Zamknij

Czyszczenie i konserwacja rusztów żeliwnych w grillach Broil-King

Szczotka do grilla

Konserwacja rusztów żeliwnych ma znaczący wpływ na ich trwałość. W tym artykule przedstawimy Państwu, jak poprawnie ją przeprowadzić.

Nowe ruszty żeliwne

  1. Przy otwartej pokrywie, uruchom grilla i ustaw pokrętła do wartości maksymalnej. Zamknij pokrywę, pozwól grillowi się rozgrzać do ok. 300 stopni, a następnie pozostaw go na ok. 20-30 minut. Pozwoli to wypalić materiał powstały w procesie wytwarzania. Po upłynięciu tego czasu, odczekaj, aż ruszt wystygnie. Teraz, jest on wysterylizowany.
  2. Nałóż cienką warstwę oleju jadalnego, np. za pomocą rozpylacza oleju na całą powierzchnię rusztu żeliwnego. Zalecamy używanie olejów roślinnych, gdyż ich temperatura spalania sprawi, że po wykonaniu instrukcji z punktu trzeciego, “wpieką” się one w ruszt, zamiast się spalić.
  3. Włącz grilla i pilnuj, aby jego temperatura nie przekroczyła temperatury spalania oleju, który użyłeś (domyślnie 200 stopni). Pozostaw grilla na 20-30 minut. Po tym czasie, olej wpiecze się w ruszty zwiększając ich odporność np. na sól.

Konserwacja po grillowaniu

  • Zalecamy wypalanie grilla po zakończonym grillowaniu, oraz przetarcie rusztów szczotką do rusztu. Co jednak równie ważne, po zakończonym grillowaniu należy natłuścić ruszty żeliwne olejem jadalnym. W tym przypadku nie ma konieczności wpiekania.