Menu Zamknij

Wegetariański rāmen – Japoński smak na grillu Broil-King

Kuchnia Japońska

Dzięki dzisiejszemu poradnikowi będą mogli Państwo posmakować kuchni japońskiej w wydaniu wegetariańskim nie opuszczając własnego ogrodu, lub tarasu. Zapraszamy do zapoznania się z wegetariańską wersją słynnego japońskiego rāmen z grilla Broil-King.

CO BĘDZIE POTRZEBNE?

Bulion

  • 250g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 łodyg selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2x anyż gwiaździsty
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 patyczka cynamonu

Dodatki do zupy

  • Kapusta chińska
  • Zielona cebula
  • Jajka
  • Grzyb “boczniak królewski”
  • Sos sojowy
  • Papryczki chili
  • Makaron rāmen

Przygotowanie

  1. Przypal marchewki, cebulę i selery na ruszcie twojego grilla Broil-King w wysokiej temperaturze. Włóż wszystkie składniki na bulion do dużego naczynia i zalej je wodą tak, aby składniki zostały przykryte.
  2. Zagotuj bulion w niskiej temperaturze. Nie pozwól, aby zaczął on wrzeć, albo stanie się mętny. Gotuj przez 45 minut.
  3. Po zakończeniu kroku drugiego, odcedź bulion i dopraw go sosem sojowym i świeżo pokruszonymi papryczkami chili.
  4. Wymieszaj sos sojowy z wodą w stosunku 1-1, a następnie dodaj skruszone papryczki chili dla smaku. Pokrój boczniaki królewskie w grube plastry, a następnie umieść je w marynacie na czas od 30 minut do 2 godzin.
  5. Aby uwędzić jajka, gotuj je przez 7 minut, następnie daj im wystygnąć i je obierz. Włóż je do wędzarni na 30 minut w 82 stopniach. Można do tego użyć wędzarni wolnostojącej, albo dedykowanej stalowej skrzynki do wędzenia w grillu Broil-King.
  6. Ugrilluj kapustę chińską i grzyby w wysokiej temperaturze. Wlej gorący bulion do naczynia z makaronem rāmen, tak, aby ten się ugotował. Następnie, dodaj grillowane grzyby, kapustę chińską, wędzone jajka, oraz pokrojoną zieloną cebulę.
  7. Życzymy smacznego i udanego grillowania!